Marinovaná kuřecí prsa zapečená s brambory a žampiony jsou skvělé, jednoduché jídlo, které si hravě připravíte pro nečekané hosty nebo jen tak na rodinný oběd.
INGREDIENCE
- 4 kuřecí prsa s kůží
- 8 malých nebo 4 střední brambory (oloupané)
- 8 středně velkých žampiónů
- 2-3 snítky tymiánu
- 1 lžíce čerstvého, jemně sekaného rozmarýnu
- 1 lžička soli
- 2 prolisované stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička drcené červené čili papričky
POSTUP
- Předehřejte troubu na 220°C.
- V hrnci přiveďte jemně osolenou vodu k varu.
- Vložte do ní oloupané celé brambory a nechte asi 8 minut povařit.
- Poté vodu slijte a brambory nechte trochu vychladnout.
- Menší brambory přepulte, větší brambory pokrájejte na čtvrtky.
- Ve střední míse smíchejte rozmarýn, drcenou čili papričku, sůl, česnek, 2 lžíce olivového oleje a 1 lžíci citrónové šťávy.
- V této směsi důkladně obalte kuřecí prsa.
- Vezměte si pánev, která se ideálně může dát i do trouby, rozehřejte na ní olej a kuřecí prsa na ní položte kůží dolů a smažte 5 minut.
- Poté prsa otočte kůží nahoru, přidejte brambory, žampióny, snítky rozmarýnu a zbytek směsi, ve které jste obalovali maso.
- Přidejte ještě dvě lžíce olivového oleje a 2 lžíce balsamikového octa.
- Vložte do trouby a pečte nezakryté asi 20 minut, až se na kuřeti udělá zlatohnědá kůrka.
- Zapékané brambory s masem jsou hotové, vytáhněte je z trouby a před servírováním nechte chvíli vychladnout.