Snadný recept z mletého hovězího masa, koření a brambor. Tento tradiční makedonský recept uspokojí i ty nejnáročnější strávníky, protože chutná prostě božsky!
Ingredience
- 6 brambor, oloupaných, nakrájených na 0,6 cm kulaté plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 500 g mletého hovězího masa
- sůl dle chuti
- pepř podle chuti
- 1 lžíce mletého česneku
- 1 čajová lžička papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 3 vejce
- 2 šálky mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Vařte nakrájené brambory ve vroucí osolené vodě po dobu 5 minut; sceďte pod studenou vodou a okamžitě ochlaďte.
- Dejte stranou.
- Na pánvi zahřejte na středním ohni olivový olej a přidejte cibuli; restujte 2 minuty.
- Přidejte mleté hovězí maso, rozmělněte a restujte do zhnědnutí asi 5 minut.
- Přimíchejte česnek.
- Přidejte rajčatový protlak a míchejte, dokud nebude zcela zapracován.
- Hovězí maso dochuťte paprikou, solí a pepřem.
- Ochutnejte a případně dokořeňte.
- Sejměte z tepla a odložte stranou.
- Vymažte pekáč 33 x 23 cm.
- Na připravený pekáč navrstvěte 1/3 nakrájených brambor na dno.
- Brambory doplňte polovinou směsi mletého hovězího masa.
- Na hovězí maso poklaďte 1/3 plátků brambor.
- Přidejte zbývající hovězí směs a na vrch dejte poslední vrstvu brambor.
- Dejte stranou.
- V samostatné misce rozšlehejte vejce, poté zašlehejte mléko, sůl a pepř.
- Pokračujte ve šlehání, dokud nebude vše důkladně spojeno.
- Nalijte směs do pekáče a ozdobte petrželkou.
- Pečte po dobu 45 až 55 minut, nebo dokud nebudou brambory krásně zlatohnědé.
- Před krájením a podáváním nechte 10 minut odpočívat.