Vlhký a díky koření i lehce pikantní, přesně takový je tento dokonalý moučník, po kterém se u vás doma jen zapráší.
Ingredience:
- 1 hrnek hnědého cukru
- 1/4 hrnku melasy
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 3/4 hrnku vanilkového jogurtu
- 3 vejce
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 1/3 hrnku strouhané cukety
- 3 hrnky polohrubé mouky
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 170°C a obdélníkovou formu nastříkáme olejem ve spreji.
- Do velké misky dáme cukr, melasu, olej, jogurt a vejce.
- Vše důkladně našleháme, aby se suroviny spojily.
- Přidáme skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a promícháme.
- Nakonec vmícháme strouhanou cuketu s moukou.
- Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 50 – 60 minut, až dokud perník nezíská zlatavě hnědý nádech.
- Špejlí vyzkoušíme těsto uprostřed, jestli nelepí a můžeme vytáhnout z trouby.
- Zatím odložíme stranou a necháme moučník odpočinout 10 minut ve formě, teprve potom můžeme vyklopit na stojan a nechat úplně vychladnout.