Zázvorový perník s cuketou a citronovou polevou

Zázvorový perník s cuketou a citronovou polevou
Příprava: 30 minut Vaření: 65 minut Počet porcí: 10

Vůbec nezáleží na tom, jestli si tuto zeleninu vypěstujete sami nebo jí koupíte na tržnici, případně v supermarketu. Tak jako tak z ní můžete vykouzlit luxusní moučník, který si vaše návštěva zamiluje.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 větší vejce
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnku strouhané cukety

Na polevu:

  • 2 lžíce čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 1 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky citronového extraktu (nezaměňovat za citronovou šťávu)

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 170°C a formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, případně můžeme jen postříkat olejem ve spreji.
  • Do středně velké mísy dáme mouku, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva, zázvor a našleháme.
  • Vezmeme jinou mísu, nasypeme do ní cukr, přidáme čerstvý zázvor, vejce, olej, rozpuštěné máslo, vanilku a mixérem důkladně promícháme.
  • Suché suroviny přisypeme k mokrým a mícháme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, do kterého přimícháme strouhanou cuketu.
  • Těsto nalijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 60 – 65 minut, dokud není špejle po zasunutí do střední části perníku čistá a těsto nelepí.
  • Vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout ve formě.
  • Pak vyklopíme na kuchyňskou mřížku, kde může zatím buchta chladnout.
  • Mezitím si připravíme polevu. Do misky dáme všechny suroviny na polevu a pomocí drátěné metly mícháme, dokud nebude poleva krásně hladká.
  • Jakmile je poleva hotová, přelijeme s ní perník a počkáme, až zatuhne. Teprve potom nakrájíme a servírujeme.
Cuketový chléb se zázvorem a polevou z citronu.
Zdroj: https://ofbatteranddough.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.