Tento chuťově dobrý a vláčný perník z cukety dokáže vykouzlit úsměv na rtech u každého, kdo jej ochutná. Můžete si na něj dát oblíbenou marmeládu, nebo jen tak na talířku polít javorovým sirupem.
Ingredience:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce mleté skořice
- Špetka muškátového oříšku
- 2 vejce
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek strouhané cukety
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů.
- V jedné misce smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
- Do další mísy dáme vejce, olej, strouhanou cuketu, vlašské ořechy, vanilkový extrakt, strouhaný zázvor a důkladně našleháme.
- Přendáme do mísy se suchými surovinami a mícháme, až dokud nebude těsto dokonale hladké. Kdo chce, může rovnou vzít ruční mixér a šlehat vše asi 5 minut.
- Hotové těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 50 minut, až dokud se těsto nepřestane lepit na špejli.
- Vyjmeme z trouby a necháme 20 minut odpočinout. Pak nakrájíme a můžeme podávat.
Tip: Zbytky, které nesníme, nám v lednici vydrží a 5 dnů, ale koláč je možné i zmrazit.
Před konzumací jej stačí jen rozmrazit, ohřát v mikrovlnné troubě nebo klidně i chvilku na plechu v klasické troubě a bude zase jako čerstvě připravený.