Když se sejde skořice, hřebíček, melasa a zázvor, vždycky z toho kouká něco hodně voňavého, nadýchaného a lahodného. Což platí také o této luxusní pochoutce.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 1 hrnek strouhané cukety
- 1 hrnek strouhané mrkve
- 1/2 hrnku mandlového oleje
- 1/2 hrnku melasy
- 2 větší vejce
- 1 a 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 hrnek horké vody
Na dokončení:
- cukr
- čokoládová poleva
- citronová poleva
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 175 – 180 stupňů a formu vymažeme mandlovým olejem.
- Ve větší míse smícháme mouku, jedlou sodu, skořici, sůl, nové koření, hřebíček a zatím odložíme stranou.
- Do jiné misky dáme mandlový olej, hnědý cukr, vejce, melasu, zázvor a našleháme.
- Přimícháme mrkev s cuketou, a nakonec po částech vmícháme směs mouky střídavě s horkou vodou.
- Jakmile získáme hladké těsto, nalijeme ho do připravené formy a pečeme, až dokud není špejle po vyzkoušení ve střední části čistá a těsto nelepí.
- Hotový perník vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odstát, teprve potom vyjmeme z formy.
- Můžeme jej pocukrovat, polít čokoládovou či citronovou polevou, nebo nechat tak jak je.