Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, kde se naučíte i výborný domácí česnekový chléb.
Ingredience
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 lžíce mletého zázvoru + 1 lžíce mletého česneku
- 1 lžíce garam masala
- 1/2 čajové lžičky mletého pepře
- 1 čajová lžička soli (dle chuti)
- 500g nakrájených kuřecích prsou
Ingredience na omáčku
- 2 lžíce másla
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 hrnek nakrájených rajčat
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 1 lžíce garam masala
- 1 čajová lžička mleté papriky
- 1 čajová lžička soli
- 1 hrnek vody
- 150ml smetany
- mletý čerstvý koriandr
Ingredience na česnekové placky
- 1/4 hrnku teplé vody
- 2 čajové lžičky krystalového cukru
- 1,5 čajové lžičky sušeného droždí nebo čerstvé
- 3/4 hrnku teplého mléka
- 3/4 hrnku řeckého jogurtu nebo obyčejného bílého jogurtu
- 1/4 hrnku rostlinného oleje plus 2 polévkové lžíce navíc k vaření
- 2 stroužky česneku
- 4 hrnky hladké mouky a navíc na poprášení
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
Ingredience na potírání placek
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 2 stroužky česneku
- čerstvý nasekaný koriandr nebo petrželka
Postup
- Nejprve si připravte těsto na chléb tak, že smícháte vodu, cukr a droždí. Nechte vzejít kvásek. Přidejte mléko, jogurt, olej, mletý česnek, prášek do pečiva a sůl.
- Rukama těsto zapracujte, poté hněťte na pomoučněném vále těsto do hladka, asi 3-5 minut.
- Mísu lehce namažte olejem, vložte do ní těsto a přikryjte utěrkou nebo fólií. Nechte odpočívat asi hodinu, dokud nenakyne na dvojnásobnou velikost.
- Mezitím si namarinujte kuře tak, že smícháte jogurt, zázvor, česnek, garam masala, pepř a sůl. Do kořeněné směsi dále přidejte kuřecí kousky a promíchejte. Nechte zakryté marinovat v lednici po dobu 30 minut.
- Poté kuřecí kousky navlékejte na špízy/špejli a dejte péct do trouby na 180°C po dobu 15-20 minut.
- Zatímco se peče maso, připravte si omáčku. Zahřejte olej ve velké pánvi, přidejte máslo a cibuli. Restujte do zlatova.
- Dále přidejte česnek, zázvor a restujte další 2 minuty. Přidejte rajčata, rajčatový protlak a koření. Vařte 5 minut a poté přilijte 1 hrnek vody.
- Nechte omáčku 15 minut vařit na mírném ohni. Nakonec přilijte smetanu a ještě chvilku povařte.
- Do hotové omáčky vmíchejte upečené maso.
- Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných kusů a z těch utvořte kuličky. Válečkem každou kouli rozválejte do oválů.
- Každý ovál potřete z obou stran připraveným bylinkovo-česnekovým máslem.
- Na pánvi zahřejte opravdu trošičku oleje a pomalu restujte každý ovál těsta zvlášť asi 2 minuty, dokud se nevytvoří bubliny. Během smažení potřete horní část trochou bylinkovo-česnekovým máslem.
- Poté obraťte a smažte další 2 minuty z druhé strany, dokud se na chlebu nevytvoří velké zlatavé skvrny.
- Vyjměte z pánve, utřete kuchyňskými utěrkami přebytečný olej a můžete podávat.