Pokud existuje populární recept na masovou omáčku ke špagetám, pak je to jednoznačně ta boloňská. Má svou specifickou chuť a každý si jí dělá svým způsobem po svém. Nám pro tentokrát zachutnal tento recept, tak se o něj rádi podělíme.
Ingredience:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká cibule
- 450 g mletého hovězího masa
- 1 lžička sušeného oregana
- 250 g pasírovaných rajčat
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 – 2 hrsti čerstvé petrželky
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 balení špaget
- Parmazán na ozdobu (kdo nemá, dá prostě sýr co má aktuálně k dispozici)
Postup:
- Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme.
- Česnek očistíme a pokrájíme na stejně tenké plátky.
- Petrželku opláchneme, nasekáme na kousky a zatím odložíme stranou.
- Připravíme si větší pánev a vlijeme do ní olivový olej.
- Zahřejeme ho na středním ohni, přihodíme cibuli a orestujeme dozlatova. To trvá zhruba 3 minuty.
- Pak přidáme česnek a necháme ho 1 minutu smažit.
- Vmícháme mleté hovězí maso a vaříme asi 8 – 10 minut. Důležité je, aby bylo maso zcela hotové a nebyl v něm ani kousek růžové barvy.
- Zasypeme oreganem, osolíme, opepříme a přilijeme pasírovaná rajčata.
- Důkladně promícháme a přidáme na půlky pokrájená rajčata.
- Nakonec ještě přisypeme petržel a vše přivedeme k varu.
- Podle chuti ještě dosolíme a na mírném ohni vaříme cca 15 – 20 minut.
- Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme špagety.
- Servírujeme zalité boloňskou omáčkou a posypané nastrouhaným sýrem.