Hovězí líčka v dušené omáčce z červeného vína jsou neuvěřitelně jemná a omáčka zase plná delikátní chuti. V kombinaci s krémovou bramborovou kaší se jedná o snadnou a zároveň elegantní večeři či vydatné jídlo uprostřed týdne.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 kg hovězích líček
- 1 cibule, nahrubo nakrájená na kostičky
- 1 stonek řapíkatého celeru, nahrubo nakrájený na kostičky
- 1 mrkev, nahrubo nakrájená na kostičky
- 4 lisované stroužky česneku
- 6 stonků čerstvého tymiánu nebo 1 a 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 4 sušené bobkové listy (nebo 3 čerstvé bobkové listy)
- 250 ml hovězího vývaru
- 500 ml červeného vína (např. Cabernet sauvignon nebo Merlot)
- 2 – 3 lžičky soli
- černý pepř
Postup
- Připravte si hovězí líčka: odřízněte všechny velké tukové membrány, vysušte a poté použijte 1 čajovou lžičku soli a černého pepře k dochucení masa.
- Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém těžkém hrnci na vysokém plameni.
- Opečte polovinu hovězích líček z obou stran, dokud nebudou krásně hnědé.
- Poté je přendejte na talíř a opakujte se zbylým masem.
- Snižte teplotu na středně vysokou a zahřejte zbývající 1 lžíci olivového oleje.
- Přidejte česnek a cibuli.
- Restujte 3 minuty, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte celer a mrkev a restujte další 3 minuty.
- Nalijte zeleninovou směs do pomalého hrnce a na ni položte hovězí líčka.
- Nalijte víno do hrnce, na kterém se dělalo maso a znovu zahřejte.
- Zvyšte teplotu na vysokou teplotu, a nechte vařit po dobu 1 minuty (aby se trochu vyvařilo víno).
- Oškrábejte hnědé kousky ze spodní části hrnce, aby se smíchaly s vínem.
- Nalijte víno do pomalého hrnce, poté přidejte i všechny zbývající přísady včetně špetky soli a pepře (přidejte další podle chuti později).
- Vařte v pomalém hrnci na nízké teplotě po dobu 8 hodin nebo vysoké teplotě po dobu 6 hodin pro hovězí líčka velikosti 250 g nebo na nízké teplotě po dobu 10 – 12 hodin nebo vysoké teplotě po dobu 8 hodin pro hovězí líčka o velikosti 350 g.
- Otevřete pomalý hrnec a vyndejte hovězí líčka.
- Zbavte se stonků tymiánu a bobkových listů.
- Pomocí ručního tyčového mixéru rozmixujte tekutinu dohladka – změní se z tmavě hnědé na světle hnědou barvu.
- Nalijte omáčku do kastrolu a vařte na sporáku na středně vysokém plameni, dokud omáčka neztmavne a nezredukuje se asi o 1/4 až 1/3, na hustou konzistenci – potrvá to asi 10 minut.
- Ochutnejte a případně dosolte či dopepřete.
- Sundejte ze sporáku, vraťte hovězí líčka do omáčky, zakryjte a udržujte v teple, dokud nebudete připraveni na podávání.
- Podávejte na smetanové bramborové kaši a ozdobte nadrobno nasekanou petrželkou.
Pokud vám hovězí na víně zachutnalo, vyzkoušejte i naše recepty na hovězí po burgundsku, které je opravdovou delikatesou.