Maso v tomto pokrmu z jedné nádoby je jemné a šťavnaté a je doplněno o lahodnou zeleninu. Nezapomeňte podávat s bochníkem křupavého chleba, který do sebe nasákne bohatou omáčku.
Ingredience
- 1,8 kg hovězího zadního, nakrájeného na 5 cm kousky
- 1,5 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička mletého černého pepře
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku rajčatového protlaku
- 2 šálky suchého červeného vína, jako je Pinot Noir nebo Syrah
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 střední cibule, pokrájená na čtvrtky
- 2 bobkové listy
- 4 větvičky tymiánu
- 10 středních mrkví oloupaných a nakrájených na 7 – 8 cm kousky
- 700 g baby brambor, rozpůlených
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Maso dochuťte solí a pepřem, vložte do velké mísy a promíchejte s moukou.
- Zahřejte olej ve velkém hrnci se šírokým dnem a těsně přiléhající pokličkou na středně vysokém plameni.
- Maso restujte po dávkách, dokud není dobře opečené ze všech stran, 6 až 8 minut, a hotové kousky přendejte na talíř.
- Šťávu z masa dejte také stranou.
- Přidejte rajčatový protlak, víno, vývar, cibuli, bobkový list, tymián a 2 mrkve a přiveďte k varu.
- Vraťte maso a šťávu zpět do hrnce (maso by mělo být sotva ponořeno v tekutině), přikryjte a dejte do trouby.
- Pečte 2 hodiny.
- Pomocí kleští všechnu zeleninu vyjměte a vyhoďte.
- Přidejte brambory a zbývajících 8 mrkví do hrnce, zakryjte a vraťte do trouby.
- Pečte, dokud maso a zelenina nebudou velmi jemné, asi o 1 hodinu déle.