Pečená hovězí svíčková s červeným vínem

Pečená hovězí svíčková s červeným vínem
Příprava: 20 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 5

Tato hovězí svíčková s bohatou omáčkou z červeného vína je skutečnou delikatesou. Ideální pro zvláštní příležitost!

Ingredience

Na omáčku:

  • 8 lžíc másla
  • 3/4 šálku jemně nakrájené šalotky
  • 1,25 šálku červeného vína
  • 3 šálky hovězího vývaru
  • 6 čerstvých větviček tymiánu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 lžíce hladké mouky

Na hovězí maso:

  • cca 1 kg střední části hovězí svíčkové
  • sůl (1/2 čajové lžičky na 0,5 kg hovězího masa)
  • mletý černý pepř (1/4 čajové lžičky na 0,5 kg hovězího masa)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/4 šálku hovězího vývaru

Postup

  1. Rozpusťte 5 lžíc másla ve střední pánvi.
  2. Přidejte šalotku a za občasného míchání restujte na mírném ohni, dokud není měkká a průsvitná, 7 až 8 minut.
  3. Přidejte víno, hovězí vývar, větvičky tymiánu, sůl, pepř a cukr a přiveďte k varu.
  4. Vařte na středním ohni asi 30 minut, nebo dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu.
  5. Zatímco se kapalina redukuje, vložte zbývající 3 lžíce másla do malé misky a v případě potřeby nechte změknout v mikrovlnné troubě (mělo by být měkké, ale ne roztavené).
  6. Přidejte mouku a malou lžící promíchejte na hladkou pastu.
  7. Jakmile je tekutina s vínem zredukována, snižte teplotu na minimum a odstraňte větvičky tymiánu.
  8. Mouku s máslem zašlehejte po lžičkách do vařící tekutiny a několik minut duste, dokud omáčka nezhoustne.
  9. Dejte stranou.
  10. Nyní si připravte maso.
  11. Před pečením nechte hovězí maso 1 hodinu stát při pokojové teplotě.
  12. Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 200°C.
  13. Hovězí maso dochuťte solí a pepřem.
  14. Zahřejte olej v pánvi odolné proti troubě, dokud téměř nekouří.
  15. Maso z každé strany kromě jedné restujte, aby bylo krásně opečené, celkově asi 10 minut.
  16. Otočte maso tak, aby neopečená strana byla dole, a přesuňte pánev přímo do předehřáté trouby. (Pokud vaše pánev není vhodná do trouby, přeneste hovězí maso na lehce naolejovaný pekáč.)
  17. Pečte, dokud teploměr vložený do středu masa neukáže 49°C – 52°C pro medium rare, což je asi 15 minut (46°C – 49°C pro rare, 54°C – 57°C pro medium).
  18. Maso přeneste na desku a nechte 10 až 15 minut odpočívat, volně přikryté alobalem.
  19. Mezitím se opatrně zbavte tuku z pekáče.
  20. Dejte pánev na sporák a přidejte 1/4 šálku hovězího vývaru.
  21. Přiveďte vývar k varu a ze spodní části pánve vyškrábejte hnědé kousky.
  22. Přidejte chutný vývar do omáčky s červeným vínem a omáčku přiveďte k varu.
  23. Nařezejte maso na plátky.
  24. Podávejte hovězí maso s omáčkou z červeného vína.
Pečené hovězí maso nakrájené na plátky a servírované s omáčkou z červeného vína na talíři.
www.onceuponachef.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.