Pro milovníky kynutých moučníků zde máme kynutý makový štrúdl jako od babičky. S tímto druhem těsta se dobře pracuje, jelikož se netrhá a je vláčné. Při přípravě si hlídejte množství mléka – záleží na vaší mouce – někdy totiž stačí uváděné množství, někdy musíte přidat více.
Ingredience na těsto
- 500g hladké mouky
- 2ks žloutků
- 1 droždí
- 40g rozpuštěného másla
- 1 lžíce cukru
- 250ml mléka
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 2 hrnky máku
- 1,5 hrnku mléka
- 5 polévkových lžic třtinového cukru
- hrst rozinek (dle chuti)
Postup
- Nejprve nechte vzejít kvásek tak, že do mističky nebo hrníčku dáte lžíci mléka, lžíci mouky, cukr a droždí.
- Smíchejte všechny ostatní suroviny a přidejte vzejitý kvásek. Vypracujte hladké těsto.
- Dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
- Mezitím si připravte makovou nádivku tak, že v hrnci zahřejete mléko, přidáte ostatní suroviny a vaříte do zhoustnutí.
- Po vykynutí rozdělte těsto na dvě poloviny. Z každé poloviny vyválejte tenký plát.
- Navrch poklaďte nádivku a zaviňte. Poté opatrně přeneste na plech a nechte ještě 20 minut kynout.
- Povrch závinu potřete rozšlehaným vejcem či máslem a dejte do předehřáté trouby péct při 180°C po dobu 30-40 minut. Hlídejte jej, každá trouba peče jinak.
- Hotový závin nechte vychladnout a podávejte nakrájený.
Když se řekne závin, každý si jistě představí jablečný štrúdl. Ani ty u nás nesmí chybět. Inspirujte se našimi báječnými recepty na jablečný závin!