Nadýchaný štrúdl s mákem a švestkami

Nadýchaný štrúdl s mákem a švestkami
Příprava: 20 minut Vaření: 55 minut Počet porcí: 10

Pokud si svůj makový závin chcete něčím ozvláštnit, přidejte do náplně třeba švestky. Výsledek bude díky přítomnosti ovoce vláčný, šťavnatější a také vitamínově vydatnější.

Ingredience na těsto

  • 30g droždí
  • 500g hladké mouky
  • 180ml mléka
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 60g rozpuštěného másla
  • 2ks vejce + 1 na potření
  • moučkový cukr na posyp

Ingredience na náplň

  • 450ml mléka
  • 300g mletého máku
  • 100g třtinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1-2 lžíce švestkových povidel
  • 10-15 ks švestek
  • skořicový cukr

Postup

  • Do velké mísy prosejte mouku. Zahřejte mléko.
  • Do mouky udělejte menší důlek, do kterého rozdrobte droždí. Přidejte 1 lžíci třtinového cukru a polovinu zahřátého mléka. Ze stran zahrňte moukou.
  • Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Potrvá to cca půl hodiny.
  • Poté přidejte zbývající mléko, cukr + vanilkový cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a vejce.
  • Vypracujte hladké těsto.
  • Těsto dejte na moukou posypaný vál a rozdělte na dvě poloviny. Tyto dvě poloviny nechejte pod utěrkou kynout ještě 30 minut.
  • Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Do hrnce nalijte mléko, přidejte mák a cukr. Promíchejte a nechte vařit asi 10 minut na mírném ohni.
  • Průběžně míchejte, aby se nepřipálil mák. Stáhněte z ohně a nakonec přidejte povidla. Poté nechejte vychladnout.
  • Švestky rozkrájejte na poloviny, připravte si skořicový cukr a vyšlehejte vejce na potření závinu.
  • Na pomoučněném vále vyválejte z bochánků tenké placky.
  • Na každou placku pak rozložte makovou náplň a okraje nechejte bez náplně. Okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem.
  • Navrch ještě rozložte rozkrájené švestky a posypejte skořicovým cukrem.
  • Zarolujte závin a konce založte dospod.
  • Záviny přendejte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30-40 minut kynout, aby byl výsledek o to nadýchanější.
  • Troubu si předehřejte na 170°C. Záviny potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova cca 35-40 minut.
  • Hotové záviny nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené.
Švestkovo-makový štrúdl jako od babičky.
Zdroj: svetvomne.sk

Těsta můžeme kombinovat s množstvím různých nádivek. Můžeme kombinovat tvaroh z různých druhů ovoce – meruňkami, broskvemi, drobné ovoce, stejně tak ořechy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.