Vyzkoušejte nejúžasnější Stroganoff, jaký jste kdy měli! Šťavnaté hovězí kousky v neuvěřitelné omáčce ze zakysané smetany budete mít hotové za pouhých 30 minut.
Ingredience
- 600 g steaku z hovězí roštěné bez kosti
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule (nebo 2 malé), nakrájené na plátky
- 300 g hub, nakrájených na plátky (ne příliš tenké)
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- 150 ml zakysané smetany
- sůl a pepř dle chuti
K servírování:
- 250 – 300 g těstovin nebo vaječných nudlí dle výběru
- nasekaná pažitka, na ozdobu (volitelně)
Postup
- Pěstí (nebo válečkem či paličkou) natlučte steaky na tloušťku asi ¾ cm.
- Nakrájejte je na proužky a zbavte je přebytečného tuku.
- Posypte špetkou soli a pepře.
- Zahřejte 1 polévkovou lžíci oleje ve velké pánvi na vysokém plameni.
- Dejte polovinu hovězího masa na pánev a rychle ho rozprostřete.
- Nechte ho nedotčené po dobu 30 sekund, dokud nezhnědne.
- Hovězí maso rychle otočte (jak nejlépe umíte!).
- Nechte nedotčené po dobu 30 sekund, aby zhnědlo.
- Okamžitě přendejte na talíř.
- Nedělejte si starosti s růžovými kousky a s tím, že uvnitř bude maso syrové.
- Přidejte zbývající lžíci oleje a opakujte se zbývajícím hovězím masem.
- Snižte teplotu na střední plamen.
- Přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
- Poté přidejte cibuli, restujte 1 minutu a přidejte houby.
- Restujte houby dozlatova.
- Seškrábejte dno z pánve, abyste získali všechny kousky.
- Přidejte mouku, vařte a míchejte 1 minutu.
- Během míchání přilijte polovinu vývaru.
- Poté přidejte zbylý vývar.
- Míchejte, poté přidejte zakysanou smetanu a hořčici.
- Míchejte, dokud se vše nepromíchá.
- Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední plamen.
- Jakmile omáčka zhoustne (trvá to cca 3 – 5 minut), dle chuti osolte a opepřete.
- Přidejte zpět hovězí maso (včetně veškeré šťávy).
- Vařte 1 minutu a poté ihned vyjměte ze sporáku.
- Podávejte na těstovinách nebo vaječných nudlích, případně posypané pažitkou.