Tento lehce pikantní dort pochází původně z Francie. Všechny ingredience spolu dokonale souzní a když si pak upečený dort nakrájíme na plátky a namažeme smetanovým sýrem či čerstvým máslem, zažijeme skutečné chuťové orgie.
Ingredience:
- 1/2 hrnku mléka
- 125 g nakrájené šunky
- 100 g zelených oliv
- 3 vejce
- Sůl podle chuti
- Špetka mletého černého pepře
- 225 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 5 – 7 lžic rostlinného oleje
- 100 g sýra Gruyère
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů a nachystáme si formu na chléb, případně jakoukoliv, kterou máme zrovna po ruce.
- Vymažeme ji olejem nebo vyložíme pečícím papírem.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme vejce a našleháme do pěny.
- Přidáme sůl, pepř a po částech i mouku.
- Přisypeme kypřící prášek do pečiva a přiléváme olej střídavě s mlékem.
- Odstavíme nádobu z robota a vmícháme nastrouhaný sýr, šunku a nakrájené olivy.
- Přendáme do formy a dáme do předehřáté trouby na 45 minut.
- Po upečení necháme 10 minut vychladnout a poté vyjmeme z formy.
- Můžeme ihned servírovat.