Jistě mi dáte za pravdu, že tatarák z hovězího masa je stará klasika, na kterou spousta lidí nedá dopustit a když sežene opravdu prvotřídní hovězí, rád si jej dopřeje.
Už jste ale zkoušeli lososový tataráček s jablky, okurkou a koprem? Pokud ještě ne, pak je nejvyšší čas.
Ingredience:
- 300 g filetu z čerstvého lososa (bez kůže a kostí)
- 1 jablko
- 1/2 salátové okurky
- 2 mušle
- 1/2 snítky kopru
- mořská sůl podle chuti
- špetka mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 125 g crème fraîche
- 1 chemicky neošetřený citron
- 3 plátky chleba
- 2 lžíce másla
Postup:
- Začneme tím, že jemně nakrájíme lososový filet.
- Omyjeme jablko s okurkou a obojí nakrájíme na malé kostky.
- Mušle vyjmeme ze skořápky a nasekáme na jemné kousky.
- Kopr opláchneme, oškubeme, pár kousků dáme stranou na ozdobu a zbytek najemno nakrájíme.
- Lososa, jablko, okurku, mušle i kopr dáme do mísy.
- Osolíme, opepříme a přilijeme olivový olej.
- Vše důkladně promícháme, naplníme do tří stejných formiček nebo misek a zatím odložíme stranou.
- V malé misce smícháme crème fraîche, kůru i šťávu z citronu, špetku pepře a trochu soli.
- Chléb vykrojíme podle velikosti formiček či misek s lososem.
- Na pánvi rozpustíme máslo a chleby na něm z obou stran opečeme.
- Takto opečené chleby položíme na talířek a na každý vyklopíme jeden tatarák.
- Na povrchu ozdobíme trochou směsi s crème fraîche a kouskem kopru.