Představme si klasický recept na kuřecí salát s křupavými krutony a krémovým česnekovým dresinkem. Ideální salát na letní grilovačku, oběd s rodinou či večeři s přáteli.
Ingredience
- 4 plátky křupavého chleba nebo bochník ciabatty
- 3 lžíce olivového oleje
- 2ks kuřecích prsou
- 1 ledový salát, či listy salátu dle vašich preferencí
Ingredience na dresing
- 1 stroužek česneku
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce bílého vinného octa
- parmezán na plátky či nastrouhaný
Postup
- Chléb či ciabattu nakrájejte nebo natrhejte na kousky, rozložte je na plech, pokropte 2 lžícemi olivového oleje. Olej do chleba vmasírujte a podle potřeby dochuťte solí.
- Krutony pečte po dobu 8-10 minut na 180°C. Během pečení je otáčejte, aby chytly barvu ze všech stran.
- Kuřecí prsa nakrájejte na větší kusy. Potřete je lžící olivového oleje, okořeňte a opečte na pánvi po dobu 4 minut z každé strany.
- Poté zkontrolujte, zda je uvnitř dostatečně opečené a vyjměte na stranu.
- V míse smíchejte rozdrcený česnek, nastrouhanou hrst parmezánu, majonézu a bílý vinný ocet. Dochuťte solí či pepřem. (Dresing by měl připomínat konzistenci jogurtu. V případě potřeby přidejte pár lžiček vody).
- Salát servírujte tak, že do mísy vložte natrhané listy salátu, na něj pár kousků opečeného kuřete a smíchejte s trochou dresingu. Navrch porce nastrouhejte trochu parmezánu a nakonec posypte krutonky.
Tip: Vyzkoušejte některý z těchto receptů na salát z celeru. Naleznete zde klasické, ale i naprosto nečekané varianty.