Vychutnejte si tuto tmavou, vlhkou a kořeněnou dobrotu!
Příprava receptu není složitá a zvládnou ji i začátečníci.
Ingredience
- 1 šálek nesoleného másla
- ½ šálku vody
- ¾ šálku melasy
- ¾ šálku medu (dle vlastní chuti)
- 1 šálek hnědého cukru
- 3 šálky mouky
- 2 čajové lžičky sody
- ½ čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajové lžička mleté skořice
- ½ čajové lžičky nového koření
- ¼ čajové mletého hřebíčku
- ¼ čajové lžičky mletého černého pepře
- 3 velká vejce (v pokojové teplotě)
- ½ šálku nízkotučného mléka
- 2 polévkové lžíce čerstvého zázvoru (oloupaného a nastrouhaného)
- šlehačka na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Smíchejte máslo, vodu, melasu, med a hnědý cukr. Vše dejte do pánve a na mírné teplotě zahřívejte, dokud se vše nerozpustí.
- Sejměte z tepla a nalijte do zapékací mísy, která je vyložená pečícím papírem. Hotový dezert se vám bude, díky papíru, lépe vytahovat.
- V další misce smíchejte mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici, nové koření a hřebíček.
- Jakmile je melasová směs vlažná, přidejte do ní vejce (po jednom) a pořádně promíchejte. Přidejte také mléko.
- Do směsi přidejte suché přísady, a nakonec vmíchejte nastrouhaný zázvor.
- Směs také nalijte do pekáče a pečte 60–90 minut.
- Tuto perníkovou buchtu, podávejte vychlazenou a ozdobenou šlehačkou.
Místo šlehačky můžete použít zmrzlinu nebo jinou sladkost. Inspirujte se recepty na lahodné krémy.