Po vyzkoušení tohoto receptu už nebudete chtít připravovat jiný!
Perník můžete dochutit polevou z čokolády nebo zmrzlinou.
Ingredience
- ½ šálku melasy
- 1 šálek vody
- ¼ šálku slaného změkčeného másla
- ¼ šálku cukru
- 1 bílek z velkého vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 – ¼ šálku mouky
- ¾ čajové lžičky jedlé sody
- ¼ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- ½ čajové lžičky mletého zázvoru
- ⅛ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ šálku medu
- 6 polévkových lžic hnědého cukru
- ¾ šálku horké vody
- ⅔ šálku rozpuštěného soleného másla
- špetka mořské soli
- vanilková zmrzlina (na ozdobu)
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C a připravte si, vymazaný, hluboký pekáč.
- Smíchejte melasu s 1 šálkem vody.
- V druhé misce, pomocí mixéru, vyšlehejte změkčené máslo s cukrem (mixujte 1–2 minuty, dokud nebude směs nadýchaná).
- Do směsi přidejte vejce s vanilkou a šlehejte, dokud nebude směs hladká.
- Přilijte melasovou směs a promíchejte, aby se všechny ingredience propojily.
- Ve vedlejší misce smíchejte mouku, sodu, sůl a zbylé koření.
- Tuto suchou směs přidejte do směsi s melasou a promíchejte.
- Získané těsto nalijte do pekáče a posypte hnědým cukrem a lehce posypte mořskou solí.
- Horkou vodu smíchejte s horkým máslem pomocí vidličky. Následně tuto směs nalijte na těsto v pekáči. Nemíchejte!
- Pečte 45–55 minut, dokud nezačne perník nahoře mírně praskat.
- Litý perník na plech podávejte teplý v kombinaci se studenou zmrzlinou.
- Máte-li rádi ořechy, můžete do směsi přidat pekanové ořechy, které chutnají skvěle.
Vyrobte si vlastní domácí zmrzlinu, podle svého vkusu.