Jablka obsahují vitamín C a chlubí se prvky, jako je železo, křemík, draslík, hořčík, vápník a měď.
Provoňte svou kuchyni pečenými, a hlavně zdravými, jablíčky!
Ingredience
Náplň:
- 5–6 jablek (oloupaných a nakrájených na plátky)
- 4 velké hrušky (oloupané, zbavené jader a nakrájené na kostičky)
- ¾ šálku hnědého cukru
- ¼ čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička mleté skořice
- ½ čajové lžičky muškátového oříšky
- 4 polévkové lžíce nesoleného másla
- ½ šálku jablečného cideru
- 3 polévkové lžíce brandy
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
Těsto:
- 6 polévkových lžic nesoleného másla (nakrájeného na kostičky)
- 1,5 šálku celozrnné mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- ½ polévkové lžíce jedlé sody
- ¼ čajové lžičky soli
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
- 2 polévkové lžíce melasy
- ¾ šálku podmáslí
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C a připravte si náplň.
- Jablka, hrušky, hnědý cukr, skořici, sůl a muškátový oříšek smíchejte ve velké míse. Vše promíchejte tak, aby se ovoce obalilo směsí ze všech stran.
- Smíchejte cider a máslo v malé pánvi a směs přiveďte k varu.
- Mezitím, v malé misce, promíchejte kukuřičný škrob s brandy a míchejte, dokud nebude směs hladká.
- Směs s brandy přidejte do pánve, pořádně promíchejte a vařte asi 1 minutu. Odstavte z tepla a za stálého míchání, přidejte směs s ovocem.
- Vše nalijte do pekáče a vložte do trouby. Pečte 30 minut.
- Nyní je čas, připravit si těsto.
- Mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, cukr, zázvor, skořici a hřebíček vložte do kuchyňského robota a pořádně rozmixujte. Přidejte kostky másla a míchejte, dokud nevznikne písková směs s malými máslovými hrudkami.
- Vše přemístěte do mísy, ve které jste předem smíchali melasu s podmáslím.
- Pomocí vidličky, nebo rukou, promíchejte, dokud nevznikne těsto.
- Po 30 minutách pečení, vyndejte pekáč z trouby a na něj umístěte směs s melasou.
- Znovu vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
- Po upečení nechte hrnkový perník vychladnout a podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Prozkoumejte také další polevy na perníčky.