Tento recept je vhodný zejména o Vánocích, kdy pomůže dotvořit jedinečnou sváteční atmosféru.
Pusťte se do toho!
Ingredience
Těsto na chaloupku:
- 250 g nesoleného másla
- 200 g hnědého cukru
- 7 polévkových lžic zlatého sirupu
- 600 g hladké mouky
- 2 čajové lžičky sody
- 4 čajové lžičky mletého zázvoru
Směs na zdobení:
- 450 g cukru moučka
- ½ polévkové lžíce Cream of Tartar (sušená smetana od Dr. Oetkera)
- 3 vaječné bílky
Postup
Těsto na chaloupku:
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Na pánvi rozpusťte máslo, cukr a sirup.
- Mouku, sodu a mletý zázvor promíchejte ve vedlejší misce a poté, do této suché směsi, vmíchejte máslovou směs z pánve.
- Míchejte, dokud se ingredience nespojí a nevznikne hutné těsto. Pokud je to potřeba, přilijte trochu vody.
- Z internetu si stáhněte volitelnou šablonu chaloupky a obkreslete ji na pečící papír. Jednotlivé tvary vystřihněte a naneste na ně perníkové těsto.
- Těsto na pečícím papíru dejte na plech a pečte 12 minut, dokud nebudou kousky pevné a trochu neztmavnou.
- Hotové kousky perníkové chaloupky nechte vychladnout a pomocí směsi na zdobení, je spojujte k sobě a následně ozdobte.
Směs na zdobení:
- Cukr, sušenou smetanu a bílky smíchejte v míse. Pomocí mixéru šlehejte 7–10 minut. Měli byste získat tužší, sněhově bílou směs.
- S touto směsí pracujte rychle, aby nezaschla dříve, než ji nanesete. Naplňte jí dávkovač a zdobte perníkovou chaloupku.
Máte rádi sušenky? Vyzkoušejte recepty na sušenky z ovsa.