Vyzkoušejte tento jedinečný slaný koláč s cuketou a červenou cibulkou. Cuketa dodá vašemu koláči dostatek vitaminů a minerálů.
Ingredience na těsto
- 230 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce vlažné vody
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 1 menší cuketa (250 g)
- 200 g sýra ricotta
- 1 smetana ke šlehání 31%
- 3 vejce
- 1 červená cibule
- 3 lžíce pažitky
- sůl, pepř
Postup na těsto
- Do mouky nasypeme špetku soli, promícháme a přidáme máslo.
- Pokud je máslo ztuhlé z lednice, nastrouháme ho do mouky pomocí hrubé strany struhadla.
- Přidáme vejce a rukama vše smícháme.
- Vznikne nám drobenka, kterou pomocí lžic vlažné vody spojíme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout.
- Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme.
- Vložíme do koláčové formy o průměru 27 cm, na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
- Z toho samého důvodu na něj položíme alobal, na který nasypeme jakoukoliv syrovou (nevařenou) luštěninu či rýží, kterou máme po ruce.
- Předpékáme v troubě na 180 °C asi 10 minut.
Postup na náplň
- Smícháme vejce se smetanou, rozšleháme.
- Přidáme ricottu, sůl, pepř, nakrájenou pažitku a vše pořádně promícháme.
- Cuketu a cibuli omyjeme a oboje nakrájíme na kolečka.
- Poté co se nám těsto předpeče, vytáhneme ho, odstraníme z něj alobal se zátěží (luštěniny, rýže) a troubu nevypínáme, neboť ji vzápětí použijeme.
- Na těsto nalijeme připravenou ricottovou náplň a následně poklademe plátky cukety a cibule.
- Vložíme zpět do trouby a pečeme při stávajících 180 °C dalších 30 minut.
Pokud chcete vyzkoušet na začátku zmíněnou pizzu, navštivte naše další recepty.