Máte doma přebytek cibule? Co jí takhle spotřebovat na slaný koláč s cibulí? Výsledek stojí za to. Inspirujte se!
Ingredience na těsto
- 175 g hladké mouky (1 lžíci mouky lze nahradit parmazánem, těsto je potom ještě lahodnější)
- 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 1 žloutek
- 4 lžíce studené vody
Ingredience na karamelizovanou cibulku
- 5 červených cibulí nakrájených na proužky
- půl až 1 lžíce cukru
- 3 lžíce kvalitního balsamicového octa
- sůl, pepř
- rozmarýn
- lžíce olivového oleje
Ingredience na náplň
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- 1 vejce a 1 bílek
- 100 g výrazného sýru (gouda, čedar, …)
Postup na těsto
- Všechny ingredience dáme do větší mísy, nejdříve je zamícháme vidličkou, potom začneme zpracovávat rukou.
- Pracujeme rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopíme vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněteme.
- Z těsto by měla být konzistentní koule.
- Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.
Postup na náplň
- V pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme cibuli a přidáme větvičku rozmarýnu a na středním plamenu restujeme asi 10 minut.
- Cibuli zasypeme cukrem, vše chvíli spolu opékáme, až se vytvoří na cibulce karamel.
- Přilijeme 3 lžíce balsamicového octa, necháme vypařit a odstavíme z tepla, větvičku rozmarýnu vyndáme.
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka, namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme.
- Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží, zbytek těsta odkrojíme.
- Těsto propícháme vidličkou a položíme na něj kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby.
- Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
- Nastrouháme si sýr a dáme ho stranou. V míse si prošleháme vejce s mlékem a smetanou, dobře osolíme a opepříme.
- Z trouby vyndáme předpečený korpus, na spodek vlijeme trochu smetanové směsi, na ni poklademe část cibule, zasypeme sýrem, zalijeme zbylou smetanou, poklademe zbytek cibule a sýra.
- Teplotu v troubě stáhneme na 190°C a dopékáme ještě asi půl hodiny.
Tip: Skvělá karamelizovaná cibulka se vám povede na pánvi s nepřilnavým povrchem od Tescomy.