Tradiční bažant s kaštanovou nádivkou

Tradiční bažant s kaštanovou nádivkou

Nádivka vždy dodá pokrmu jiný rozměr. To platí i pro nádivku připravenou z jedlých kaštanů.

Ingredience:

  • 2 bažanti
  • 150 g slaniny
  • 50 g másla
  • sůl, pepř

Na nádivku a omáčku

  • 200 g jedlých kaštanů
  • 10 g másla
  • 1/2 cibule
  • 50 g slaniny
  • 1 PL čerstvé petrželky
  • 2 čajové lžičky čerstvého tymiánu
  • 100 g vepřové klobásy
  • 75 ml portského vína
  • 1 PL hladké mouky
  • 300 ml kuřecího vývaru

Postup:

  1. Nejprve si vytvořte směs na nádivku.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a zesklovaťte na něm nakrájenou cibuli.
  3. Když cibule vychladne, smíchejte si nakrájenou slaninu, klobásou a polovinou kaštanů.
  4. Poté přidejte tymián a petrželku vše důkladně promíchejte.
  5. Touto nádivkou následně vyplníte vnitřek obou bažantů.
  6. Kůži bažanta potřete zvenku máslem.
  7. Bažanty poté dejte do pekáče vystlaného plátky slaniny a překryjte je alobalem.
  8. Takto připravené je vložte na 30 minut péct do trouby předehřáté na 180°C.
  9. Po uplynutí této doby alobal odstraňte a pečte ještě 30-40 minut.
  10. Během pečení bažanty průběžně polévejte vypečenou šťávou.
  11. Když je maso hotové, připravte si omáčku.
  12. Použije na ni veškerý vypečený tuk a šťávu z bažantů a následně k nim vmíchejte mouku a portské víno.
  13. Krátce povařte, přidejte kuřecí vývar a zbývající kaštany, které jste rozkrojili napůl.
  14. Okořeňte a duste přibližně 5-8 minut.

Nadívaného bažanta naporcujte a podávejte například s bramborovým knedlíkem či noky přelitého kaštanovou omáčkou.

Bažantí stehna s kaštanovou nádivkou a omáčkou
zdroj: deliaonline.com

Mimochodem velmi chutná polévka se dá uvařit rovněž z kuřecího masa. Podívejte se, jak připravit ten nejlepší kuřecí vývar!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.