Nádivka vždy dodá pokrmu jiný rozměr. To platí i pro nádivku připravenou z jedlých kaštanů.
Ingredience:
- 2 bažanti
- 150 g slaniny
- 50 g másla
- sůl, pepř
Na nádivku a omáčku
- 200 g jedlých kaštanů
- 10 g másla
- 1/2 cibule
- 50 g slaniny
- 1 PL čerstvé petrželky
- 2 čajové lžičky čerstvého tymiánu
- 100 g vepřové klobásy
- 75 ml portského vína
- 1 PL hladké mouky
- 300 ml kuřecího vývaru
Postup:
- Nejprve si vytvořte směs na nádivku.
- Na pánvi rozehřejte máslo a zesklovaťte na něm nakrájenou cibuli.
- Když cibule vychladne, smíchejte si nakrájenou slaninu, klobásou a polovinou kaštanů.
- Poté přidejte tymián a petrželku vše důkladně promíchejte.
- Touto nádivkou následně vyplníte vnitřek obou bažantů.
- Kůži bažanta potřete zvenku máslem.
- Bažanty poté dejte do pekáče vystlaného plátky slaniny a překryjte je alobalem.
- Takto připravené je vložte na 30 minut péct do trouby předehřáté na 180°C.
- Po uplynutí této doby alobal odstraňte a pečte ještě 30-40 minut.
- Během pečení bažanty průběžně polévejte vypečenou šťávou.
- Když je maso hotové, připravte si omáčku.
- Použije na ni veškerý vypečený tuk a šťávu z bažantů a následně k nim vmíchejte mouku a portské víno.
- Krátce povařte, přidejte kuřecí vývar a zbývající kaštany, které jste rozkrojili napůl.
- Okořeňte a duste přibližně 5-8 minut.
Nadívaného bažanta naporcujte a podávejte například s bramborovým knedlíkem či noky přelitého kaštanovou omáčkou.
Mimochodem velmi chutná polévka se dá uvařit rovněž z kuřecího masa. Podívejte se, jak připravit ten nejlepší kuřecí vývar!