Osvěžující kůra, džus či likér z pomeranče a bábovka? Tak taková pochoutka vás čeká, když si připravíte právě tento recept. Má skvělou chuť, je vláčná, svěží, a hlavně není nijak náročná na přípravu.
Ingredience:
- 1 velký pomeranč
- 375 g změklého másla
- 250 g třtinového cukru
- špetka soli
- 6 vajec
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 425 g špaldové mouky
- 100 g škrobu
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 9 polévkových lžic pomerančového likéru
- 120 g jogurtu
Na polevu:
- čerstvá i kandovaná pomerančová kůra na ozdobu
Na vymazání formy:
- máslo na formu
- strouhanka na formu
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C.
- Pomeranč pečlivě omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj kůru na jemném struhadle.
- Potom z něj vymačkáme šťávu a nalijeme do mísy.
- Přidáme máslo, třtinový cukr, pomerančovou kůru a špetku soli.
- Pomocí ručního mixéru šleháme zhruba 8 minut, aby byla směs lehká a krémová.
- Přihodíme vejce a mícháme další minutu.
- Kandovanou pomerančovou kůru jemně nakrájíme a přidáme do mísy.
- Vmícháme mouku smíchanou se škrobem a kypřícím práškem do pečiva.
- V jiné misce smícháme pomerančový likér, jogurt a po částech nalijeme to těsta a rozmícháme.
- Těsto nalijeme do připravené vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme zhruba 1 hodinu.
- Když bude bábovka příliš rychle tmavnout, přikryjeme ji alobalem.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme 10 – 15 minut odpočívat.
- Potom ji vyklopíme z formy a dáme chladit na mřížku.
- Nakonec smícháme krystalový cukr, pomerančový džus a likér na polevu.
- Bábovku nahoře několikrát propíchneme širokou špejlí nebo úzkou vařečkou.
- Poté ji přelijeme hotovou polevou.
- Můžeme ještě ozdobit kandovanou či čerstvou kůrou z pomeranče, případně ještě pokapat čokoládou.
- 80 g krystalového cukru
- 2 lžíce pomerančového džusu
- 2 lžíce pomerančového likéru
Na ozdobu:
- máslo na formu
- strouhanka na formu
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C.
- Pomeranč pečlivě omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj kůru na jemném struhadle.
- Potom z něj vymačkáme šťávu a nalijeme do mísy.
- Přidáme máslo, třtinový cukr, pomerančovou kůru a špetku soli.
- Pomocí ručního mixéru šleháme zhruba 8 minut, aby byla směs lehká a krémová.
- Přihodíme vejce a mícháme další minutu.
- Kandovanou pomerančovou kůru jemně nakrájíme a přidáme do mísy.
- Vmícháme mouku smíchanou se škrobem a kypřícím práškem do pečiva.
- V jiné misce smícháme pomerančový likér, jogurt a po částech nalijeme to těsta a rozmícháme.
- Těsto nalijeme do připravené vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme zhruba 1 hodinu.
- Když bude bábovka příliš rychle tmavnout, přikryjeme ji alobalem.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme 10 – 15 minut odpočívat.
- Potom ji vyklopíme z formy a dáme chladit na mřížku.
- Nakonec smícháme krystalový cukr, pomerančový džus a likér na polevu.
- Bábovku nahoře několikrát propíchneme širokou špejlí nebo úzkou vařečkou.
- Poté ji přelijeme hotovou polevou.
- Můžeme ještě ozdobit kandovanou či čerstvou kůrou z pomeranče, případně ještě pokapat čokoládou.
- čerstvá i kandovaná pomerančová kůra na ozdobu
Na vymazání formy:
- máslo na formu
- strouhanka na formu
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C.
- Pomeranč pečlivě omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj kůru na jemném struhadle.
- Potom z něj vymačkáme šťávu a nalijeme do mísy.
- Přidáme máslo, třtinový cukr, pomerančovou kůru a špetku soli.
- Pomocí ručního mixéru šleháme zhruba 8 minut, aby byla směs lehká a krémová.
- Přihodíme vejce a mícháme další minutu.
- Kandovanou pomerančovou kůru jemně nakrájíme a přidáme do mísy.
- Vmícháme mouku smíchanou se škrobem a kypřícím práškem do pečiva.
- V jiné misce smícháme pomerančový likér, jogurt a po částech nalijeme to těsta a rozmícháme.
- Těsto nalijeme do připravené vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme zhruba 1 hodinu.
- Když bude bábovka příliš rychle tmavnout, přikryjeme ji alobalem.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme 10 – 15 minut odpočívat.
- Potom ji vyklopíme z formy a dáme chladit na mřížku.
- Nakonec smícháme krystalový cukr, pomerančový džus a likér na polevu.
- Bábovku nahoře několikrát propíchneme širokou špejlí nebo úzkou vařečkou.
- Poté ji přelijeme hotovou polevou.
- Můžeme ještě ozdobit kandovanou či čerstvou kůrou z pomeranče, případně ještě pokapat čokoládou.