Připravte si tento skvělý recept, který můžete podávat ve všední dny, ale skvěle bude chutnat také při slavnostnějších příležitostech.
Ingredience
- 1 šálek mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky soli
- 5 vajec
- ½ šálku krystalového cukru
- ¼ šálku hnědého cukru
- ⅓ šálku podmáslí
- 2 čajové lžičky vanilky
- 1 šálek + 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 250 g lučiny
- 6 polévkových lžic másla (změkčeného)
- 2 polévkové lžíce rumu
- 2 šálky jahod (nakrájených na plátky)
Postup
- Rozehřejte troubu na 160°C.
- Plech na pečení vyložte pečícím papírem a odložte stranou.
- V malé misce rozšlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Rovněž odložte stranou.
- Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do pěny (potrvá to asi 5 minut).
- Do sněhu z bílků přidejte krystalový cukr a šlehejte další 2 minuty, dokud sníh pořádně neztuhne. Odložte stranou.
- V další misce rozšlehejte vaječné žloutky, přidejte do nich hnědý cukr a šlehejte dále, dokud se vše nepropojí.
- Přidejte směs s moukou, podmáslí a 1 lžičku vanilky. Šlehejte, dokud se všechny ingredience nepropojí.
- Přidejte sníh z bílků a jemně promíchejte pomocí lžíce.
- Takto připravené těsto rozprostřete na připravený plech a pečte 15–20 minut, dokud těsto neztuhne. Po upečení nechte chladnout asi 1 minutu.
- Po této době poprašte čistou utěrku, z obou stran, moučkovým cukrem a dejte ji na těsto. Srolujte a nechte úplně vychladnout. Potrvá to asi 1 hodinu.
- Mezitím v misce rozšlehejte lučinu a máslo tak, aby vznikla lehká směs. Šlehejte asi 4 minuty.
- Přidejte ½ šálku moučkového cukru, rum a zbývající lžičku vanilky. Vyšlehejte do hladka.
- Vychlazené těsto rozbalte, vyjměte utěrku a rovnoměrně jej potřete připravenou směsí s lučinou.
- Po celé ploše rozložte jahodové plátky a znovu srolujte.
- Zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice na 8 hodin.
- Po této době odstraňte folii a poprašte zbývajícím moučkovým cukrem.
- Nyní můžete sýrovou roládu s lučinou nakrájet a podávat.
Náplně sýrových rolád mohou být různé. Vyzkoušet můžete například také recept na neobvyklé pesto.