Roláda s lučinou a jahodami

Roláda s lučinou a jahodami
Příprava: 50 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 10

Připravte si tento skvělý recept, který můžete podávat ve všední dny, ale skvěle bude chutnat také při slavnostnějších příležitostech. 

Ingredience

  • 1 šálek mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • 5 vajec
  • ½ šálku krystalového cukru
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • ⅓ šálku podmáslí 
  • 2 čajové lžičky vanilky 
  • 1 šálek + 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 250 g lučiny
  • 6 polévkových lžic másla (změkčeného)
  • 2 polévkové lžíce rumu 
  • 2 šálky jahod (nakrájených na plátky)

Postup

  • Rozehřejte troubu na 160°C. 
  • Plech na pečení vyložte pečícím papírem a odložte stranou. 
  • V malé misce rozšlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Rovněž odložte stranou. 
  • Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do pěny (potrvá to asi 5 minut). 
  • Do sněhu z bílků přidejte krystalový cukr a šlehejte další 2 minuty, dokud sníh pořádně neztuhne. Odložte stranou. 
  • V další misce rozšlehejte vaječné žloutky, přidejte do nich hnědý cukr a šlehejte dále, dokud se vše nepropojí. 
  • Přidejte směs s moukou, podmáslí a 1 lžičku vanilky. Šlehejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. 
  • Přidejte sníh z bílků a jemně promíchejte pomocí lžíce. 
  • Takto připravené těsto rozprostřete na připravený plech a pečte 15–20 minut, dokud těsto neztuhne. Po upečení nechte chladnout asi 1 minutu. 
  • Po této době poprašte čistou utěrku, z obou stran, moučkovým cukrem a dejte ji na těsto. Srolujte a nechte úplně vychladnout. Potrvá to asi 1 hodinu. 
  • Mezitím v misce rozšlehejte lučinu a máslo tak, aby vznikla lehká směs. Šlehejte asi 4 minuty. 
  • Přidejte ½ šálku moučkového cukru, rum a zbývající lžičku vanilky. Vyšlehejte do hladka. 
  • Vychlazené těsto rozbalte, vyjměte utěrku a rovnoměrně jej potřete připravenou směsí s lučinou. 
  • Po celé ploše rozložte jahodové plátky a znovu srolujte. 
  • Zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice na 8 hodin.
  • Po této době odstraňte folii a poprašte zbývajícím moučkovým cukrem. 
  • Nyní můžete sýrovou roládu s lučinou nakrájet a podávat.
Ovocná roláda, plněná lučinou a plátky jahod, sypaná moučkovým cukrem.
zdroj: kraftcanada.ca

Náplně sýrových rolád mohou být různé. Vyzkoušet můžete například také recept na neobvyklé pesto.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.