Mramorový dort je klasická vzpomínka na vaření z dětství. Chutný zákusek k čaji v ten pravý čas.
Ingredience
- 225 g změkčeného másla
- 225 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 225 g hladké mouky
- 3 lžíce mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce kakaa
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Dortovou formu vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
- Pakliže máte kuchyňského robota, jednoduše vložte máslo, cukr, vejce, prosátou mouku, mléko a vanilkový extrakt do mísy a míchejte 2 až 3 minuty do hladka. U ručního mixéru postupně přidávejte a mixujte všechny uvedené ingredience.
- Poté směs rozdělte do dvou misek.
- Do jedné z misek vsypte kakao a důkladně zamíchejte.
- Do formy pak střídavě nalévejte čokoládové a světlé, vanilkové těsto.
- Když je forma na pečení naplněna těstem, poklepejte dnem o pracovní plochu, abyste těsto zbavily přebytečných bublin vzduchu.
- Vezměte špejli a decentně promíchejte směs, abyste vytvořili mramorový efekt.
- Vložte do trouby a pečte po dobu 40 až 45 minut. Opět hlídejte upečené těsto pomocí špejle.
- Po upečení vyjměte formu z trouby a nechte 5 až 10 minut odpočívat a vychladnout.
- Nakonec vyklopte korpus z formy.