Není nic lepšího než koláč s čerstvým sezónním ovocem. A proto, až začne borůvková sezóna, vyzkoušejte tento letní dezert s dokonalou máslovou krustou a lahodnou borůvkovou náplní s nádechem citronu. Je opravdu vynikající!
Ingredience
Na těsto:
- 2,5 šálku hladké mouky (325 gramů)
- 1 lžíce cukru krystal
- 1 čajová lžička soli
- 1 šálek másla, studeného a nakrájeného na kousky
- 7 lžic ledové vody
Na náplň:
- 6 šálků borůvek
- ¼ šálku hladké mouky
- ¼ šálek cukru krystal
- 2 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 rozšlehané vejce
K servírování:
- vanilková zmrzlina
Postup
- Do kuchyňského robotu přidejte mouku, cukr, sůl a kostičky másla.
- Zapněte pulzní spínač a mixujte 1 minutu, dokud směs nezíská konzistenci podobnou strouhance.
- Nakapejte do směsi ledovou vodu.
- Uzavřete a pokračujte v pulzním mixování po dobu další 1 minuty.
- Pokud stlačíte drobky k sobě a drží pohromadě, máte to správně.
- Přendejte těsto (drobenku) do velkého sáčku na zip a rukama umačkejte, aby se všechny drobky spojily tak, že z nich vznikne pěkná a hladká koule na těsto.
- Rozdělte těsto na polovinu.
- Zabalte každou polovinu samostatně do plastového obalu a nechte je alespoň 1 hodinu v chladu.
- Ve velké misce smíchejte borůvky, mouku, cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a skořici a promíchejte.
- Odložte.
- Rozbalte obě poloviny těsta a vložte mezi 2 kusy pečícího papíru.
- Každou polovinu vyválejte válečkem na kruh o průměru 30 cm.
- Přendejte první kruh na koláčovou formu o průměru cca 23 cm a jemně umačkejte dolů a zároveň vytvořte okraj.
- Pomalu nalijte borůvkovou směs na těsto a špachtlí ji rovnoměrně rozetřete.
- Nakrájejte druhý kruh na 10 proužků o šířce 2,5 cm.
- Zbytky těsta dejte stranou.
- Na borůvkovou náplň položte 5 proužků těsta, rovnoměrně od sebe vzdálených cca 2,5 cm (nezapomeňte použít delší proužky doprostřed a kratší proužky na okraje).
- 2. a 4. proužek přeložte na polovinu a nejdelší proužek umístěte do středu, kolmo na prvních 5 proužků.
- Umístěte 2. a 4. proužek zpět přes tento dlouhý pruh.
- Přeložte 1., 3. a 5. pruh znovu na polovinu a umístěte o něco kratší proužek 2,5 cm dál.
- Dejte 1., 3. a 5. pruh zpět přes kratší proužek.
- Pokračujte v přidávání a střídání proužků tak, abyste vytvořili mřížku.
- Pro lepší pochopení přikládáme obrázky:
- Zatlačte okraje k sobě a prsty přitlačte tak, aby pořádně držely.
- Odřezky můžete umístit podél okraje a zatlačit je do okrajů.
- Jemně pomažte vajíčkem mřížkovou krustu a okraje.
- Pokud vaše trouba není v tuto chvíli připravena, vložte koláč do ledničky, aby se nerozpadla krusta (máslo v těstě se rychle rozteče při pokojové teplotě).
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Vložte formu s borůvkovým koláčem do trouby a pečte 50 minut, dokud není mřížka zlatohnědá.
- Před podáváním nechte borůvkový koláč po dobu 1 hodiny ve formě odstát při pokojové teplotě.
- Podávejte kousek borůvkového koláče s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Připravte si i naše další recepty na jablečné moučníky v 5 různých variantách.