Delikátní koláč s jablky a s domácí mřížkou působí na první pohled složitě, ale ve skutečnosti je celkem snadný. V kombinaci se slaným karamelem či vanilkovou zmrzlinou se nebudete stačit olizovat!
Ingredience
Na těsto:
- 2 šálky hladké mouky plus navíc na pomoučnění
- 1 lžička moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 200 g studeného másla na kostičky
- 3 až 4 lžíce ledové vody
Na náplň:
- 7 až 8 jablek
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
Na dokončení:
- smetana ke šlehání
- cukr na posypání
Postup
- Smíchejte mouku, cukr a sůl ve velké misce.
- Vetřete prsty studené kostky másla do mouky tak, aby směs připomínala hrubou strouhanku s několika většími kousky másla.
- Přidejte 3 lžíce ledové vody a vytvořte těsto.
- Bude měkké a trochu mokré, takže v případě potřeby přidejte trochu mouky.
- Přidejte 4. lžíci vody, pouze pokud je to naprosto nezbytné.
- Z těsta vytvarujte kouli, položte ji na velký kus fólie a vytvořte disk o tloušťce 2 cm.
- Pevně zabalte a nechte 1 hodinu v chladu.
- Před samotným pečením si připravte pult nebo silikonovou podložku, kterou posypte moukou.
- Rozbalte vychlazené těsto, odkrojte z něj dvě třetiny a zbývající třetinu vložte zpět do ledničky, z té uděláte vrchní krustu.
- Větší část těsta posypte trochou mouky, znovu z něj udělejte disk a vyválejte do zhruba 25 cm kruhu, o něco většího, než je velikost formy, kterou použijete.
- Vyválené těsto přeložte na polovinu, pak na další polovinu, aby mělo čtvercový tvar.
- Zvedněte ho, přendejte do koláčové formy o velikosti 23 cm a rozložte ho tak, aby zakrylo dno a boky.
- Přebytečné těsto ořízněte a použijte ho na tenčí části těsta či zakrytí potrhaných míst.
- Formu dejte do ledničky.
- Oloupejte a nakrájejte jablka bez jadřinců.
- Vložte do velké místy a poté posypte cukrem a kořením.
- Dobře promíchejte, vyklopte do vychlazené formy a rovnoměrně rozprostřete.
- Dejte znovu do ledničky, zatímco si budete připravovat mřížku.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Zformujte zbývající těsto do koule, vytvarujte disk, posypte moukou a vylájte do kruhu velkého cca 23 cm.
- Pomocí ostrého nože vyřezejte rovnoměrné, stejně silné proužky.
- Umístěte je jeden po druhém na jablka a zatlačte konce do okraje krusty, aby se utěsnily.
- Vytvořte mřížku.
- Mřížku a okraje koláče potřete trochou smetany rozmíchané v trošce vody nebo podle potřeby vajíčkem.
- Pro křupavost a sladkost posypte cukrem krystal.
- Pečte 20 až 25 minut, dokud není těsto krásně dozlatova.
- Horní část přikryjte zlehka fólií, snižte teplotu na 180°C a pokračujte v pečení po dobu 15 až 20 minut, dokud jablka nejsou měkká tak, jak si přejete.
- Upečený koláč před nakrájením nechte několik minut odstát.
- Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou, čerstvou smetanou nebo slaným karamel!