Obohaťte svou kuchyni o tento skvělý recept, který nezná jen tak někdo. Vaši hosté se budou oblizovat!
Ale pozor, před samotnou přípravou je nutné maso marinovat 3 dny.
Ingredience
- 1 kg vepřové plece (nakrájené na kostičky)
- 2,5 polévkové lžíce mletého česneku
- 1,5 polévkové lžíce mletého zázvoru
- 1,5 polévkové lžíce tymiánu (čerstvého, nasekaného)
- 2 polévkové lžíce mořské soli
- 2 čajové lžičky mletého koriandru
- 1 čajová lžička bílého pepře
- ½ čajové lžičky černého pepře
- ¾ čajové lžičky mleté skořice
- ½ čajové lžičky muškátového oříšku (nastrouhaného)
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ čajové lžičky mletého hřebíčku
- ¼ čajové lžičky mletého nového koření
- ¼ čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
- 8 jalovcových bobulí
- ¼ šálku suchého bílého vína
- 400 g vepřového sádla
Postup
- Nakrájené maso vložte do mixovací nádoby a přidejte k němu všechny zbývající ingredience, kromě sádla.
- Pomocí rukou vše promíchejte, dokud se ingredience nepropojí.
- Vše zakryjte potravinovou folií a vložte na 3 dny do lednice.
- Po této době vyjměte směs z lednice a nechte, v pokojové teplotě, stát 30 minut.
- Předehřejte troubu na 135 °C.
- Zatímco se trouba nahřívá, rozpusťte v hrnci sádlo.
- Vložte vepřové maso do litinového hrnce a přelijte ho rozpuštěným sádlem tak, aby bylo maso zcela ponořené.
- Hrnec přikryjte víkem a vložte jej do trouby. Tam jej nechte 2,5–3 hodiny, dokud se vepřové maso nebude, při bodnutí vidličkou, rozpadat.
- Vyjměte hrnec z trouby, nechte jej vychladnout a vyndejte z něj jalovcové bobule.
- Maso z hrnce rovněž vyndejte a nakrájejte jej najemno.
- Pomocí naběračky sesbírejte tuk z horní části šťávy v hrnci. Nenabírejte tekutou část pod tukem. Tuk odložte bokem.
- Nasekané vepřové maso vložte do velké mísy a přidejte k němu ⅓ sádla spolu s ⅓ odložené tekutiny. Smíchejte, aby se vše dobře propojilo.
- Přidejte sůl podle chuti.
- Maso následně vložte do velkého pekáče a nechte stát nejméně 1 hodinu v pokojové teplotě.
- Zbytek sádla vložte do hrnce a zahřejte jej. Směs z hrnce následně nalijte na vychladlé maso v pekáči, zakryjte a nechte chladnout.
- Díky tomuto postupu bude maso tak změklé, že jej snadno natřete na oblíbené pečivo.
- Tento recept na masovou pomazánku skvěle chutná s olivami, nakládanou zeleninou, chřestem, nakládanou cibulí nebo paprikou.
Připravujete rádi pokrmy na sádle? Pak vyzkoušejte skvělé recepty na škvarkovou pomazánku.