Hořké listy salátu v této čekankové pochoutce jsou vyváženy sladkostí lehce grilované hrušky, to vše přelito datlovo-šalotkovým dresinkem. Věříme, že si pochutnáte!
Ingredience
Na salát:
- 1 velká pevná červená hruška nakrájená podélně na 8 klínků
- rostlinný olej ve spreji
- listy z 1 velké nebo 2 malých hlav salátu radicchio, natrhané
- listy z 2 hlav červené čekanky, natrhané
- listy z 1 hlavy malého salátu Little Gem, natrhané
- 1/2 šálku opečených lískových ořechů, nahrubo nasekaných
- 1/4 šálku gorgonzoly, rozdrobené
- 1/4 šálku nasekaných datlí
Na dresink:
- 1/4 šálku jablečného octa
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 šalotka, nadrobno nasekaná
- 2 lžíce datlového nebo javorového sirupu
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- špetka soli
- mletý pepř
Postup
- Rozpalte gril nebo grilovací pánev.
- Nastříkejte hruškové klínky rostlinným olejem a grilujte, dokud nebudou z obou stran lehce spálené, asi 2 minuty z každé strany.
- Nechte vychladnout.
- Opláchněte a osušte listy radicchio, čekanky a little gem.
- Přidejte do velké mísy spolu s většinou lískových ořechů, gorgonzolou a datlemi (něco si schovejte na zálivku).
- Jemně promíchejte.
- Do shakeru přidejte ocet, citronovou šťávu, šalotku, datlový sirup, olej, sůl a pepř.
- Zakryjte a protřepejte, aby se ingredience spojily.
- Přelijte zálivku přes salát a promíchejte.
- Posypejte zbývajícími lískovými oříšky, gorgonzolou a datlemi.
- Přidejte grilované hruškové klíny.
- Servírujte!
Vyzkoušejte také naše osvěžující recepty na ovocné saláty, třeba i v kombinaci se zeleninou.