Hovězí po burgundsku s mrkví a šalotkou

Hovězí po burgundsku s mrkví a šalotkou

Další varianta oblíbené francouzské klasiky je tentokrát připravována společně s mrkví. Hovězímu masu bude sekundovat špičkové červené víno, díky čemuž bude vykouzlena luxusní omáčka s bohatou chutí. Jídlo je vydatné a perfektně zasytí. Uvidíte, že se k němu budete rádi vracet.

Ingredience:

  • 3 1/2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 6 – 8 plátků slaniny
  • 2 kg libového hovězího masa
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 2 – 3 větší mrkve
  • 12 malých šalotek nebo 2 středně velké kuchyňské cibule
  • 350 g čerstvých hub
  • 2 – 3 hrnky červeného vína (ideálně Burgundské či Beaujolais)
  • 2 – 3 hrnky hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 hrnku pasírovaných rajčat
  • 1/4 hrnku mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 – 3 bobkové listy

Postup:

  • Nejdříve si připravíte jednotlivé ingredience, které budete postupně dávat do hrnce.
  • Maso nakrájejte na stejně velké kostka o velikosti cca 1,5 cm x 1,5 cm.
  • Mrkev očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli očistěte a perlovku nechte celou, klasicou nakrájejte na kostičky.
  • Houby lehce otřeme a pokrájíme na plátky či čtvrtky, záleží na tom, jak jsou velké.
  • Česnek oloupeme a protlačíme skrz lis na česnek. Pokud jej nemáte, rozetřete ho s trochou soli na prkénku.
  • Připravte si nejlépe litinový hrnec, který postavte na plotnu a nechte zahřát.
  • Vhoďte do něj na kousky nakrájenou slaninu, přilijte olivový olej a nechte restovat, dokud není slanina křupavá.
  • Jakmile je slanina hotová, vyjměte jí pomocí lžíce z hrnce.
  • Přidejte do hrnce nakrájené maso, osolte, opepřete a nechte opékat ze všech stran po dobu 3 minut. Potom všechny kousky masa vyndejte a odložte stranou jako slaninu.
  • Dejte do hrnce mrkev, cibuli i houby a nechte restovat zhruba 3 minuty, dokud nemá zelenina jemnější strukturu. Rovněž vyndejte z hrnce a dejte na stranu.
  • Nalijte do hrnce víno a nechte probublat. Poté přilijte hovězí vývar a nechte opět trochu povařit.
  • Přimíchejte rajčatový protlak i pasírovaná rajčata a mouku, důkladně promíchejte a za občasného míchání nechte vařit asi 15 minut.
  • Hned potom vraťte do hrnce maso, mrkev i slaninu, přihoďte tymián, česnek i bobkový list, zamíchejte a zaklopte.
  • Nechte vařit zhruba 2 hodiny, dokud není hovězí maso měkké (někdy stačí jen hodina a půl).
  • Hotový pokrm můžete při servírování ozdobit snítkou tymiánu.
Omáčka s masem, mrkví a tymiánem.
Zdroj: https://therecipecritic.com/
Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento recept? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.