Další varianta oblíbené francouzské klasiky je tentokrát připravována společně s mrkví. Hovězímu masu bude sekundovat špičkové červené víno, díky čemuž bude vykouzlena luxusní omáčka s bohatou chutí. Jídlo je vydatné a perfektně zasytí. Uvidíte, že se k němu budete rádi vracet.
Ingredience:
- 3 1/2 polévkové lžíce olivového oleje
- 6 – 8 plátků slaniny
- 2 kg libového hovězího masa
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 2 – 3 větší mrkve
- 12 malých šalotek nebo 2 středně velké kuchyňské cibule
- 350 g čerstvých hub
- 2 – 3 hrnky červeného vína (ideálně Burgundské či Beaujolais)
- 2 – 3 hrnky hovězího vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 hrnku pasírovaných rajčat
- 1/4 hrnku mouky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička tymiánu
- 2 – 3 bobkové listy
Postup:
- Nejdříve si připravíte jednotlivé ingredience, které budete postupně dávat do hrnce.
- Maso nakrájejte na stejně velké kostka o velikosti cca 1,5 cm x 1,5 cm.
- Mrkev očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli očistěte a perlovku nechte celou, klasicou nakrájejte na kostičky.
- Houby lehce otřeme a pokrájíme na plátky či čtvrtky, záleží na tom, jak jsou velké.
- Česnek oloupeme a protlačíme skrz lis na česnek. Pokud jej nemáte, rozetřete ho s trochou soli na prkénku.
- Připravte si nejlépe litinový hrnec, který postavte na plotnu a nechte zahřát.
- Vhoďte do něj na kousky nakrájenou slaninu, přilijte olivový olej a nechte restovat, dokud není slanina křupavá.
- Jakmile je slanina hotová, vyjměte jí pomocí lžíce z hrnce.
- Přidejte do hrnce nakrájené maso, osolte, opepřete a nechte opékat ze všech stran po dobu 3 minut. Potom všechny kousky masa vyndejte a odložte stranou jako slaninu.
- Dejte do hrnce mrkev, cibuli i houby a nechte restovat zhruba 3 minuty, dokud nemá zelenina jemnější strukturu. Rovněž vyndejte z hrnce a dejte na stranu.
- Nalijte do hrnce víno a nechte probublat. Poté přilijte hovězí vývar a nechte opět trochu povařit.
- Přimíchejte rajčatový protlak i pasírovaná rajčata a mouku, důkladně promíchejte a za občasného míchání nechte vařit asi 15 minut.
- Hned potom vraťte do hrnce maso, mrkev i slaninu, přihoďte tymián, česnek i bobkový list, zamíchejte a zaklopte.
- Nechte vařit zhruba 2 hodiny, dokud není hovězí maso měkké (někdy stačí jen hodina a půl).
- Hotový pokrm můžete při servírování ozdobit snítkou tymiánu.