Tento recept je jednoduchý a může to být rychlá večeře, ale i vydatný oběd. Určitě ho zvládnou připravit i začátečníci. Výsledný pokrm je lehce pikantní a velice šťavnatý, navíc plný dokonale měkoučkých kousků hovězího masa, hub i cibulek.
Ingredience:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1,5 kg hovězího masa
- 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 350 g hub (hříbky, žampiony)
- 15 perlových cibulek (kdo nemá, dá 1 velkou žlutou či červenou cibuli)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 2 šálky suchého červeného vína
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 – 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 – 2 lžičky soli (záleží na tom, jak moc solíte)
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
Postup:
- Nejdříve si očistěte houby a nakrájejte na plátky.
- Česnek oloupejte a důkladně rozmělněte. Můžete použít hmoždíř, nebo to zkusit nožem na prkénku.
- Připravte si nejlépe litinový hrnec a nechte ho zahřát na plotně.
- Vlijte olivový olej, vhoďte na něj na kostky pokrájené hovězí maso a zasypte moukou.
- Za občasného zamíchání nechte restovat tak dlouho, dokud maso nezíská lehce hnědý nádech.
- Jakmile začne maso pomalu hnědnout, vyndejte jej z hrnce třeba na talíř a odložte na chvíli stranou.
- Dejte do hrnce nakrájené houby, cibulky perlovky vcelku nebo nakrájenou velkou cibuli na kostičky a nechte zhruba 4 minuty povařit.
- Zalijte balzamikovým octem, přihoďte česnek a nechte zhruba 2 minuty restovat.
- V této fázi přidejte hovězí vývar i víno a důkladně promíchejte. Pokud bude pokrm přilepený na dno hrnce, pak jej pomocí ploché dřevěné vařečky lehce oškrabte, aby se pokrm nechytal.
- Když bude dno pěkně hladké, přisypte maso, rozmarýn, tymián i bobkový list.
- Osolte a opepřete, pečlivě zamíchejte, zaklopte a nechte na středním ohni vařit zhruba 1 a půl hodiny.
- To, že je pokrm hotový poznáte tak, že bude maso měkké a velmi jemné.
- Nakonec smíchejte trochu vody s kukuřičným škrobem, přilijte do hrnce a promíchejte.
- Ve chvíli, kdy bude směs trochu hustší, je čas jí odstavit z plotny.
- Jako příloha je ideální bramborová kaše nebo šťouchané brambory.
- Servírujte tak, že dáte do středu talíře kaši a přelijete hotovým pokrmem.