Tato paštika s vlašskými ořechy je mimořádně výživné občerstvení a ideální jako předkrm. Je plná zdravých tuků a bílkovin, krásně slaná a naprosto lahodná!
Ingredience
- 3/4 šálku syrové hnědé nebo zelené čočky
- 3/4 šálku vlašských ořechů
- 2 lžičky olivového oleje (lze nahradit 2 lžícemi zeleninového vývaru)
- 2 šalotky, nasekané
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 čajové lžičky čerstvého tymiánu (nebo 1 čajová lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu)
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 čajové lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 lžíce bílé miso pasty (volitelně, ale pokud vynecháte, přidejte další 1/4 čajové lžičky soli)
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
Postup
- Vložte čočku do hrnce.
- Naplňte hrnec dostatečným množstvím vody, aby se čočka pořádně ponořila.
- Vodu přiveďte k varu a vařte cca 20-25 minut, nebo dokud čočka není měkká, ale není vodnatá nebo kašovitá .
- Čočku sceďte a odložte stranou.
- Zatímco se čočka vaří, zahřejte na mírném plameni pánev.
- Přidejte vlašské ořechy.
- Za stálého míchání opékejte ořechy asi 5 minut, nebo dokud nejsou lehce opečené.
- Ořechy dejte stranou.
- Vraťte pánev na sporák a zvyšte plamen na střední teplotu.
- Přidejte olivový olej a šalotku.
- Restujte šalotku za stálého míchání 2 minuty a poté přidejte česnek.
- Restujte česnek a šalotku další 3 minuty, nebo dokud není vše měkké a voňavé.
- Přidejte čočku a vše dobře promíchejte.
- Vyjměte pánev z tepla.
- Do mixéru dejte opečené vlašské ořechy spolu se solí a pořádně rozmixujte.
- Přidejte čočkovou směs a všechny ostatní přísady spolu s 1/3 -1/2 šálkem vody (tolik, kolik potřebujete, abyste získali hustou, přesto hladkou a roztíratelnou konzistenci, podobnou humusu).
- Zpracujte paštiku do hladka.
- Podávejte s toasty nebo krekry.