Prolínající se chutě zeleniny, bylinek a koření vám zachutnají v této zdravé pomazánce. Je protizánětlivá, dietní a strašně jednoduchá. Dobrou chuť!
Ingredience
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 šálek zelené čočky (nevařené)
- 1/2 střední žluté cibule (nasekané)
- 1 střední stonek řapíkatého celeru (nasekaný)
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku nasekané petrželky (plus více na ozdobu)
- 2 lžíce citronové šťávy
- citronová kůra (z 1 citronu)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky sušeného česneku
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
Postup
- Ve velkém hrnci zalijte čočku, cibuli a řapíkatý celer 2 a ½ šálky vody.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte po dobu 30 minut, nebo dokud nebude čočka měkká.
- Sceďte a nechte si veškerou zbývající tekutinu, která vám z vaření zůstala, stranou.
- V kuchyňském robotu nebo vysokorychlostním mixéru rozmixujte čočku s 1 lžící olivového oleje, petrželkou, citronovou šťávou, 3/4 citronové kůry, solí, sušeným česnekem a černým pepřem do hladka.
- Po lžíci přidávejte tekutinu z vaření do směsi, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Ozdobte další petrželkou a citronovou kůrou a před podáváním pokapejte zbývající lžičkou olivového oleje.