Připravuje se především z jemných druhů masa, jako je drůbeží, rybí nebo libové vepřové maso. Maso musíte vždy uvařit doměkka, vývar lze po scezení použít jako základ pro želatinu. Maso nakrájejte na kostičky a doplňte ho nadrobno nakrájenou vařenou nebo sterilovanou zeleninou.
Ingredience
- 300 g vařeného kuřecího masa
- 100 g papriky
- 100 g nakládané zeleniny
- 1 sáček aspikové želatiny
- ocet
- cukr
- sůl, pepř
Postup
- Uvařené kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky či kostky.
- Papriku nakrájejte na proužky a vše promíchejte v míse s dobře okapanou sterilovanou zeleninou.
- Okořeňte dle chuti.
- Podle návodu na obalu připravte želatinu. Nechte ji chvíli nabobtnat ve studené vodě a pak zahřejte těsně pod bod varu a odstavte z ohně.
- Některé druhy želatiny jsou již ochucené, v opačném případě ji osolte a dochuťte octem a cukrem dle vlastní chuti.
- Formu na biskupský chlebíček vyložte potravinovou fólií a vsypejte do ní masovo-zeleninovou směs. Přelijte želatinou pokojové teploty a nechte ztuhnout v ledničce.
- Po přibližně 4 hodinách můžete aspik pomocí fólie vyklopit a nakrájet.
Takto připravený velikonoční aspik servírujte s čerstvým pečivem.
Máte slabost pro sladké? K Velikonocům patří nejen beránek či bochánek. Upečte si společně s námi velikonoční cukroví!