Štrůdly či záviny nemusí být vždy pouze na sladko. Vyměňte jablka, mák, povidla či ořechy za zeleninu, houby, sýr či uzeninu. Uvidíte, že si skvěle pochutnáte!
Ingredience:
- 250 g listového těsta nebo těsta na pizzu
- 150 g brokolicových růžiček
- 200 g žampionů
- 100 g mozzarelly
- 1 červená kapie
- 2 PL oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 PL mléka
- 1 čajová lžička italských bylinek
- sůl, pepř
Postup:
- Brokolicové růžičky rozdělte na menší kousky, žampiony nakrájejte na plátky a papriku na kousky.
- Na pánvi s jednou polévkovou lžící oleje následně několik minut povařte brokolici a papriku doměkka.
- Přidejte italské koření, prolisované stroužky česneku a povařte další minutu.
- Dochuťte solí a pepřem, promíchejte a směs z pánve vyjměte.
- Do pánve přidejte zbývající olej a orestujte na něm žampiony.
- Poduste doměkka.
- Následně povařenou zeleninu i houby na prkénku lehce pokrájejte na menší kousky.
- Když tato směs vychladne, přidejte do ní nastrouhanou mozzarellu a vložte misku se směsí na chvilku do ledničky.
- V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
- Listové těsto na plechu s pečicím papírem rozválejte do obdélníkového tvaru.
- Následně na polovinu těsta dejte předpřipravenou náplň z ledničky.
- Druhou polovinu těsta následně přeložte přes náplň, jako když děláte štrůdl.
- Okraje těsta dobře utěsněte, aby vznikl úhledný závin.
- Závin potřete rozšlehaným vejcem s mlékem.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 20-25 minut dozlatova.
Další oblíbenou pochoutkou, kterou nemusíte konzumovat pouze s marmeládou či tvarohem, jsou palačinky. Inspirujte se našimi palačinkami na slano!