Tradiční ukrajinský boršč

Tradiční ukrajinský boršč

Tento boršč je opravdu vydatný, chutný a plný vitamínů. Jeho sladká chuť vám příjemně polechtá chuťové buňky a vy zatoužíte po přídavku. Obvykle se podává s měkkými česnekovými rohlíky nebo křupavým kváskovým chlebem.

Ingredience

  • 2 střední řepy (nastrouhané)
  • 3 šálky zelí (nastrouhané)
  • 1 střední mrkev (nastrouhaná)
  • 2 střední brambory (nakrájené na kostky)
  • 1/3 šálku petržele (nastrouhané)
  • 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 a 1/2 lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce octa
  • 4 lžíce rostlinného oleje (nebo olivového oleje)
  • 2 drcené stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Na vývar

  •     10 šálků vody
  •     1 kg vepřové plece (tuk odkrájejte)
  •     3 bobkové listy
  •     10 celých pepřových kuliček
  •     1 mrkev (oloupaná a překrojená na polovinu)
  •     1 střední cibule (oloupaná a překrojená na polovinu)

K podávání

  •     zakysaná smetana
  •     čerstvý kopr, petrželka a jarní cibulka (nadrobno)

Postup

  1. Vložte maso, vodu, mrkev, cibuli, pepř a bobkový list do velkého hrnce a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu a na mírném plameni vařte asi 1,5 až 2 hodiny.
  3. Maso vyjměte, nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.
  4. Sceďte vývar přes plátno a odložte stranou.
  5. Vývar lze připravit předem a přes noc nechat v chladničce.
  6. Přiveďte vývar zpět k varu na středním plameni.
  7. Mezitím ve velké pánvi rozpalte 2 lžíce oleje.
  8. Přidejte řepu a za častého míchání restujte na středně vysokém plameni po dobu 5 minut.
  9. Přidejte další dvě polévkové lžíce oleje a poté cibuli, mrkev a petržel.
  10. Pokračujte ve vaření po dobu dalších 10 minut.
  11. Přidejte rajčatový protlak, ocet, cukr a 1 šálek horkého vývaru a za častého míchání vařte dalších 10 minut.
  12. Do vroucího vývaru přidejte maso a brambory nakrájené na kostičky a vařte 15 minut.
  13. Nyní přidejte řepu, mrkev a cibuli a počkejte, až se boršč začne znovu vařit.
  14. Přidejte zelí s drceným česnekem a vařte 5 minut.
  15. Přidejte sůl a pepř dle chuti těsně předtím, než je boršč hotový, a následně přimíchejte jemně nasekanou zeleň (čerstvý kopr, petrželku a jarní cibulku).
  16. Vypněte sporák, přiklopte a nechte 20 minut stranou.
  17. Podávejte se zakysanou smetanou a pečivem.
Ukrajinská polévka s červenou řepou, zelím a zeleninou se zakysanou smetanou a bylinkami na talíři.
www.cravingtasty.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.