Tento boršč je opravdu vydatný, chutný a plný vitamínů. Jeho sladká chuť vám příjemně polechtá chuťové buňky a vy zatoužíte po přídavku. Obvykle se podává s měkkými česnekovými rohlíky nebo křupavým kváskovým chlebem.
Ingredience
- 2 střední řepy (nastrouhané)
- 3 šálky zelí (nastrouhané)
- 1 střední mrkev (nastrouhaná)
- 2 střední brambory (nakrájené na kostky)
- 1/3 šálku petržele (nastrouhané)
- 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 a 1/2 lžíce cukru
- 1 polévková lžíce octa
- 4 lžíce rostlinného oleje (nebo olivového oleje)
- 2 drcené stroužky česneku
- sůl a mletý pepř dle chuti
Na vývar
- 10 šálků vody
- 1 kg vepřové plece (tuk odkrájejte)
- 3 bobkové listy
- 10 celých pepřových kuliček
- 1 mrkev (oloupaná a překrojená na polovinu)
- 1 střední cibule (oloupaná a překrojená na polovinu)
K podávání
- zakysaná smetana
- čerstvý kopr, petrželka a jarní cibulka (nadrobno)
Postup
- Vložte maso, vodu, mrkev, cibuli, pepř a bobkový list do velkého hrnce a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a na mírném plameni vařte asi 1,5 až 2 hodiny.
- Maso vyjměte, nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.
- Sceďte vývar přes plátno a odložte stranou.
- Vývar lze připravit předem a přes noc nechat v chladničce.
- Přiveďte vývar zpět k varu na středním plameni.
- Mezitím ve velké pánvi rozpalte 2 lžíce oleje.
- Přidejte řepu a za častého míchání restujte na středně vysokém plameni po dobu 5 minut.
- Přidejte další dvě polévkové lžíce oleje a poté cibuli, mrkev a petržel.
- Pokračujte ve vaření po dobu dalších 10 minut.
- Přidejte rajčatový protlak, ocet, cukr a 1 šálek horkého vývaru a za častého míchání vařte dalších 10 minut.
- Do vroucího vývaru přidejte maso a brambory nakrájené na kostičky a vařte 15 minut.
- Nyní přidejte řepu, mrkev a cibuli a počkejte, až se boršč začne znovu vařit.
- Přidejte zelí s drceným česnekem a vařte 5 minut.
- Přidejte sůl a pepř dle chuti těsně předtím, než je boršč hotový, a následně přimíchejte jemně nasekanou zeleň (čerstvý kopr, petrželku a jarní cibulku).
- Vypněte sporák, přiklopte a nechte 20 minut stranou.
- Podávejte se zakysanou smetanou a pečivem.