Tato verze boršče je jednoduchá, ale tak plná chuti! Můžete přidat brambory nebo mrkev, pokud chcete, ale v tomto receptu se budeme držet hlavně tradiční řepy a zelí. A samozřejmě nesmí chybět zakysaná smetana a čerstvý kopr.
Ingredience
- 1 středně velká cibule, nasekaná nadrobno
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- polovina střední hlávky zelí, nakrájená
- 5 nebo 6 středně velkých řep, oloupaných a nakrájených na malé kostičky, kromě jedné, která by měla být nastrouhaná
- 1/2 až 1 šálek nakrájeného kysaného zelí, podle toho, jak výrazný chcete mít svůj boršč
- 2 litry dobrého (nejlépe domácího) hovězího nebo zeleninového vývaru
- 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky (volitelně)
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
- zakysaná smetana
- čerstvý kopr
Postup
- Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozpalte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte nakrájené zelí a nasekaný česnek, dobře promíchejte a vařte ještě minutu nebo dvě.
- Přidejte všechny zbývající přísady: řepu, zelí, brambory, pokud je používáte a vývar.
- Možná budete muset přidat trochu vody nebo vývaru podle toho, jak hustou máte polévku.
- Vařte na středním plameni asi 30 minut nebo dokud řepa a zelí nezměknou.
- Dochuťte solí a pepřem, ale pamatujte, že polévka už bude díky přidanému kysanému zelí trochu slaná, proto ji před dosolováním ochutnejte.
- Podávejte s pořádným kopečkem zakysané smetany a nasekaným čerstvým koprem.
- Stejně jako u většiny polévek i tato chutná ještě lépe další den, kdy se chutě krásně spojí a uleží.