Ukrajinské bílé dušené zelí

Ukrajinské bílé dušené zelí

Nic není víc než lahodné dušené zelí! Vyzkoušejte tuto ukrajinskou verzi, kterou můžete podávat jako přílohu k drůběži či klobáskám nebo samostatně s dobrým chlebem.

Ingredience

  • 1 malá hlávka bílého zelí
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 cibule, nakrájené na silné plátky
  • 1 a 1⁄2 lžičky kmínu
  • 1 velká červená paprika, nakrájená na silné plátky
  • 100 ml čerstvé rajčatové šťávy (nebo použijte šťávu z konzervovaných rajčat)
  • 200 g crème fraîche
  • 1 polévková lžíce nasekané petrželky
  • mořská sůl a černý pepř dle chuti

Postup

  1. Nakrájejte zelí na 1 cm široké proužky a vložte je do misky.
  2. Přidejte 1 čajovou lžičku soli a pomocí rukou ji dobře zapracujte.
  3. Na hluboké pánvi rozpalte olej na středně nízkém plameni.
  4. Přidejte cibuli a špetku soli, abyste uvolnili šťávu a zabránili spálení.
  5. Vařte a míchejte tak dlouho, dokud cibule nebude krásně měkká a nezmění svoji barvu na sytě zlatavou.
  6. Přidejte kapku vody, pokud se vám zdá suchá nebo se začne trochu chytat.
  7. Nyní přidejte zelí a kmín a snižte teplotu na minimum.
  8. Zakryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, nebo dokud zelí nezačne měknout.
  9. V případě potřeby přilejte vodu.
  10. Přidejte červenou papriku a vařte dalších 5 minut.
  11. Jemně zahřejte rajčatovou šťávu na malé pánvi, poté vmíchejte crème fraîche a přidejte do zelí.
  12. Ochutnejte směs a ujistěte se, že je dobře kořeněná, jinak bude zelí nevýrazné.
  13. Zakryjte a duste dalších 30–40 minut, dokud nebude zelí měkké, ale stále se nebude rozpadat.
  14. Nakonec vmíchejte petrželku a podávejte.
Ukrajinské bílé zelí s kořením a paprikou na pánvi s vařečkou.
www.houseandgarden.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.