Pomalu vařená vepřová panenka s delikátní houbovou a balzamikovou chutí je snadné jídlo, které vás příjemně překvapí.
Ingredience
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 vepřové panenky (celkem kolem 1 kg)
- 1 malá cibule, na tenké plátky
- 230 g nakrájených žampionů
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 2 lžíce plus 1 lžička balzamikového octa, rozděleno
- 4 drcené stroužky česneku
- 1 a 1/2 lžičky nakrájeného čerstvého rozmarýnu, rozděleno
- 2 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 polévková lžíce másla
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Smíchejte 1 a 1/2 lžičky soli a 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře v malé misce.
- Obě vepřové panenky potřete směsí soli a pepře.
- Rozpalte 1 polévkovou lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středním plameni.
- Vložte panenky na pánev a opečte ze všech stran dozlatova, asi 3 minuty na každou stranu.
- Jakmile zhnědnou, vyjměte z pánve a odložte je stranou.
- Do pomalého hrnce přidejte nakrájenou cibuli a houby.
- Na cibuli a houby položte vepřové panenky.
- Do pomalého hrnce přidejte kuřecí vývar, 2 lžíce balzamikového octa, česnek a 1 lžičku jemně nakrájeného rozmarýnu.
- Zakryjte a vařte na mírném plameni po dobu 6-8 hodin nebo na vysokém plameni 3-4 hodiny, nebo dokud střed nejsilnější části vepřového masa nedosáhne 63 ° C.
- Jakmile je vepřové maso upečené, přendejte ho na talíř a přikryjte fólií kvůli uchování tepla.
- Opatrně přelijte houbovou směs z pomalého hrnce na pánev a na středním plameni ještě chvíli vařte.
- Míchejte kukuřičný škrob se stejným množstvím studené vody tak dlouho, až se rozpustí.
- Vzniklou směs zašlehejte do omáčky.
- Přidejte máslo, zbývající lžičku balzamikového octa a 1/2 lžičky jemně nakrájeného rozmarýnu a šlehejte, dokud se máslo nerozpustí a pořádně nepromíchá.
- Podle potřeby dochuťte další solí nebo pepřem.
- Panenku nakrájejte a podávejte s houbovou omáčkou.