Tato vepřová pečeně s čerstvými bylinkami, pečená v troubě, je nahoře krásně křupavá a uvnitř dokonale jemná a šťavnatá. Lahodná houbová omáčka jí dodává ještě lepší chuť. Buďte si jistí, že s ní každého ohromíte!
Ingredience
Vepřová pečeně
- cca 1,8 kg vepřové pečeně bez kosti
- 1 polévková lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 2 lžíce čerstvé šalvěje, nasekané (nebo 1 a 1/2 lžičky sušených listů šalvěje)
- 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky koriandru
- 2 drcené stroužky česneku
Houbová omáčka
- 450 g žampionů, nakrájených na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
- 1 šálek suchého sherry (nebo suchého vermutu)
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu (rozpuštěného v 1 lžíci vody)
- sůl a černý pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Rozdrťte semínka koriandru v misce.
- Přidejte čerstvé bylinky a rozdrťte je spolu se semínky koriandru.
- V malé misce smíchejte drcené bylinky a semínka koriandru se solí a pepřem.
- Vepřovou pečeni posypte kořením a maso naklepejte, aby koření dobře drželo.
- Umístěte pečeni na rošt umístěný nad pekáčem vyloženým alobalem.
- Ujistěte se, že je tuková čepička nahoře.
- Pečte 15 minut.
- Snižte teplotu na 160 °C a pokračujte v pečení, dokud teplota ve středu nejsilnější části masa nedosáhne 60 °C, tedy asi 50 – 70 minut.
- Maso vyjměte z trouby, zakryjte kouskem alobalu a před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
- Mezitím rozpalte na pánvi olej.
- Restujte česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
- Přidejte houby a pokračujte v restování dalších asi 5 minut, dokud houby nezačnou hnědnout.
- Přidejte sherry a vařte, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Přilijte kuřecí vývar a sójovou omáčku.
- Přiveďte k varu.
- Přidejte kukuřičný škrob a duste asi 2 minuty, dokud nezhoustne.
- Dosolte a dopepřete.
- Podávejte s vaší oblíbenou přílohou (skvělá je například bramborová kaše s česnekem).