U tohoto receptu vás potěší fakt, že je pomazánka vhodná pro vegany, je totiž veganská. To ovšem neznamená, že by nebyla vhodná pro každého. Naopak je velmi chutná, neboť česneku sekundují slunečnicová semena a citronová šťáva.
Ingredience:
- 1 svazek medvědího česneku
- 100 g slunečnicových semínek
- 75 ml ořechového mléka
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu (může být i více)
- 1 lžička mořské soli
Postup:
- Jednotlivé listy česneku důkladně omyjeme, ideálně ve větším cedníku.
- Potom je usušíme, aby na nich nezůstala žádná voda.
- Odstraníme stonky a zatím listy odložíme stranou.
- Slunečnicová semena vhodíme do nádoby kuchyňského robota a na střední otáčky rozmixujeme tak, aby vznikl jemný prášek.
- Musíme dávat pozor, aby se nám semena nerozmixovala moc a nezačala uvolňovat olej.
- Jakmile máme ze semen prášek, přidáme ořechové mléko, citronovou šťávu, sůl a jemně nasekaný medvědí česnek.
- Robota nyní zapneme na nejnižší stupeň a smícháme všechny suroviny, aby vznikla hladká pasta.
- V průběhu míchání občas přístroj vypneme a seškrábneme pastu ze stěn nádoby pomocí stěrky.
- Ochutnáme a v případě potřeby ještě osolíme. Kdo má rád víc citronu, může přidat ještě několik kapek.
- Tato pomazánka vydrží v lednici cca 1 týden, někdy i déle, případně se dá bez problémů zmrazit.