Kozí sýr má svou charakteristickou chuť a mnozí z nás se mu vyhýbají, protože se jim zdá zvláštní. Je to škoda, protože se s ním dají připravit velmi zajímavé pokrmy.
Jedním z nich je i tento koláč, který byl inspirován tradičním řeckým pokrmem Spanakopita se špenátem a sýrem. Tady se spojil medvědí česnek a kozí sýr, přičemž výsledek je naprosto dokonalý a hlavně velmi chutný.
Ingredience:
- 250 g čerstvého nesoleného másla
- 1 velký nebo 2 malé svazky čerstvého kopru
- 50 g čerstvých listů rukoly
- 300 g medvědího česneku
- 450 g měkkého kozího sýra bez kůrky
- 50 g tvrdého strouhaného kozího sýra
- 5 velkých vajec
- 50 g čerstvě nastrouhané bílé strouhanky
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lístkové těsto (ideálně vyválené)
Postup:
- Připravíme si pánev a dáme do ní rozpustit máslo na mírném ohni.
- Rozpuštěné máslo přelijeme do misky a zatím odstavíme.
- Propláchneme kopr a nakrájíme ho najemno, zatímco rukolu rozkrájíme na hrubší kousky.
- Důkladně omyjeme česnek a jemně nakrájíme.
- Do velké misky dáme oba kozí sýry, přidáme vejce, strouhanku, olivový olej, nakrájenou jarní cibulku, sůl i pepř a vše promícháme.
- Předehřejeme si troubu na 180°C a nachystáme koláčovou formu o průměru 28 cm.
- Celou ji uvnitř vymažeme rozpuštěným máslem.
- Polovinu těsta odložíme a druhou polovinou vyložíme formu.
- Dáme si záležet, aby se těsto dostalo do každého záhybu formy a vznikl tak pěkný vzor.
- K sýrové směsi přisypeme kopr, rukolu i česnek a rukama důkladně promícháme.
- Hotovou nádivku přendáme na těsto do formy a rovnoměrně rozprostřeme.
- Zakryjeme zbývajícím těstem po celé ploše, pečlivě přimáčkneme a potřeme máslem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 1 hodinu.
- Náplň nesmí být vlhká a těsto by mělo mít zlatavý nádech.
- Kdyby se těsto připalovalo, jednoduše ho zakryjeme alobalem a necháme tak až do konce pečení.
- Správně propečený koláč by neměl po zmáčknutí horní části propouštět žádnou tekutinu, jinak ho musíme péct o něco déle.
- Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme 15 – 20 minut odpočinout.
- Pak už jen stačí nakrájet a konzumovat.
Tip: Pokud se podaří sehnat listové těsto v oblíbených ultra tenkých plátech, pak je vrstvíme na sebe a každou vrstvu vždy lehce potřeme trochou másla a vrstvíme, až dokud nezpracujeme téměř všechny pláty těsta. Necháme si stranou zhruba 3–4 pláty a ty pak použijeme na zakrytí koláče.