Koláč s kozím sýrem

Koláč s kozím sýrem

Kozí sýr má svou charakteristickou chuť a mnozí z nás se mu vyhýbají, protože se jim zdá zvláštní. Je to škoda, protože se s ním dají připravit velmi zajímavé pokrmy.

Jedním z nich je i tento koláč, který byl inspirován tradičním řeckým pokrmem Spanakopita se špenátem a sýrem. Tady se spojil medvědí česnek a kozí sýr, přičemž výsledek je naprosto dokonalý a hlavně velmi chutný.

Ingredience:

  • 250 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 velký nebo 2 malé svazky čerstvého kopru
  • 50 g čerstvých listů rukoly
  • 300 g medvědího česneku
  • 450 g měkkého kozího sýra bez kůrky
  • 50 g tvrdého strouhaného kozího sýra
  • 5 velkých vajec
  • 50 g čerstvě nastrouhané bílé strouhanky
  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lístkové těsto (ideálně vyválené)

Postup:

  • Připravíme si pánev a dáme do ní rozpustit máslo na mírném ohni.
  • Rozpuštěné máslo přelijeme do misky a zatím odstavíme.
  • Propláchneme kopr a nakrájíme ho najemno, zatímco rukolu rozkrájíme na hrubší kousky.
  • Důkladně omyjeme česnek a jemně nakrájíme.
  • Do velké misky dáme oba kozí sýry, přidáme vejce, strouhanku, olivový olej, nakrájenou jarní cibulku, sůl i pepř a vše promícháme.
  • Předehřejeme si troubu na 180°C a nachystáme koláčovou formu o průměru 28 cm.
  • Celou ji uvnitř vymažeme rozpuštěným máslem.
  • Polovinu těsta odložíme a druhou polovinou vyložíme formu.
  • Dáme si záležet, aby se těsto dostalo do každého záhybu formy a vznikl tak pěkný vzor.
  • K sýrové směsi přisypeme kopr, rukolu i česnek a rukama důkladně promícháme.
  • Hotovou nádivku přendáme na těsto do formy a rovnoměrně rozprostřeme.
  • Zakryjeme zbývajícím těstem po celé ploše, pečlivě přimáčkneme a potřeme máslem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 1 hodinu.
  • Náplň nesmí být vlhká a těsto by mělo mít zlatavý nádech.
  • Kdyby se těsto připalovalo, jednoduše ho zakryjeme alobalem a necháme tak až do konce pečení.
  • Správně propečený koláč by neměl po zmáčknutí horní části propouštět žádnou tekutinu, jinak ho musíme péct o něco déle.
  • Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme 15 – 20 minut odpočinout.
  • Pak už jen stačí nakrájet a konzumovat.

Tip: Pokud se podaří sehnat listové těsto v oblíbených ultra tenkých plátech, pak je vrstvíme na sebe a každou vrstvu vždy lehce potřeme trochou másla a vrstvíme, až dokud nezpracujeme téměř všechny pláty těsta. Necháme si stranou zhruba 3–4 pláty a ty pak použijeme na zakrytí koláče.

Lahodný páj z kozího sýra a medvědího česneku.
Zdroj: https://www.deliciousmagazine.co.uk/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.