Česnek je v kuchyni nepostradatelný a dají se s ním vykouzlit úžasné pochoutky. Tento recept je jednoduchý, snadno se připravuje a výsledek je úžasný. Dá se použít čerstvý česnek, ale také sušený, záleží na tom, co máme právě doma v zásobě.
Výhodou je i to, že když zapomeneme koupit chléb, můžeme použít i mražený, proto je dobrý mít vždy nějaký jako zálohu. No a proč se nekouknout na recepty na domácí chléb z trouby. Inspirujte se a upečte si svůj vlastní.
Ingredience:
- 1 kostka čerstvého neslaného másla
- 4 – 5 stroužků česneku (1 polévková lžíce sušeného)
- 50 g strouhaného parmazánu
- 2 polévkové lžíce oregana
- 1 lžíce čerstvé bazalky (1 lžička sušené)
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 1 italský či francouzský chléb (nebo jaký je aktuálně po ruce)
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 225°C.
- Plech vyložíme pečícím papírem a zatím odložíme stranou.
- Do nádoby robota dáme česnek, oregano, bazalku a zapneme na nejvyšší stupeň.
- Chvíli mixujeme, pak vypneme a přendáme do mísy.
- Přidáme změklé máslo (musí mít pokojovou teplotu), parmazán, sůl a pepř.
- Vše důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily a směs byla hladká.
- Na prkénku nakrájíme chléb na stejně široké plátky, cca 2 – 3 cm a rozložíme na pečící papír.
- Hotové česnekové máslo rozetřeme na jednotlivé plátky chleba a plech vložíme do trouby.
- Pečeme zhruba 12 minut, až dokud nemá povrch zlato-hnědý nádech.
- Poté vyjmeme z trouby a servírujeme.
- Co nesníme, můžeme nechat klidně v lednici, kde vydrží až 4 dny.
Tip: Kdo nefandí žádnému chlebu, ten může tuto pomazánku klidně použít na francouzskou bagetu či veku.