Když se kuře griluje, chutná snad ještě lépe než z trouby. Tento recept je skvělý v tom, že se kuře potírá směsí citronové šťávy, rozmarýnu a česneku, díky čemuž dokáže podráždit chuťové buňky. Mrkněte také na nejlepší recepty na pečené kuřecí maso na jednom místě a zkuste porovnat chuť z trouby s grilovaným masem.
Ingredience:
- 6 litrů studené vody
- 1/2 hrnku soli
- 1 kuře (cca 1 500 g – 2 000 g)
- 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 2 polévkové lžíce rozmarýnových listů
- 6 stroužků česneku
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup:
- Připravíme si hrnec nebo mísu o objemu 8 litrů a více.
- Nalijeme do ní vodu, přisypeme sůl a důkladně promícháme.
- Vložíme kuře, zaklopíme a uložíme na 24 hodin do lednice.
- Následující den si nejdříve nahřejeme gril (plynový, na dřevěné uhlí, zkrátka co kdo máme).
- Do mísy robota dáme na plátky nakrájený citron, nasekaný rozmarýn, prolisovaný česnek, olivový olej a pepř.
- Zapneme na nejvyšší stupeň a důkladně rozmixujeme.
- Vznikne nám jemná kašovitá směs, kterou si zatím odložíme stranou.
- Kuře vyjmeme ze slaného nálevu a opláchneme pod tekoucí studenou vodou.
- Poté důkladně osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami.
- Položíme na tác a ze všech stran potřeme hotovou citronovou směsí.
- Takto připravené kuře necháme na tácu odpočívat 15 – 20 minut.
- Mezitím se nám nahřál gril, takže nastal čas umístit kuře rovnou do střední části roštu.
- Necháme grilovat po dobu 7 – 8 minut a poté otočíme na druhou stranu, kde grilujeme opět až 8 minut.
- Následně přesuneme kuře na chladnější část grilu a zaklopíme víkem.
- Grilujeme zhruba 60 – 90 minut, přičemž po hodině zkontrolujeme pomocí teploměru, jakou má maso teplotu.
- Ve finále kuře sundáme z grilu na servírovací talíř a necháme ještě před porcováním 15 minut odpočívat.
- Servírujeme s bramborovou kaší, vařenými brambory, grilovanou zeleninou nebo jen tak se zeleninovým salátem.