Klasické grilované kuře

Klasické grilované kuře

Když se kuře griluje, chutná snad ještě lépe než z trouby. Tento recept je skvělý v tom, že se kuře potírá směsí citronové šťávy, rozmarýnu a česneku, díky čemuž dokáže podráždit chuťové buňky. Mrkněte také na nejlepší recepty na pečené kuřecí maso na jednom místě a zkuste porovnat chuť z trouby s grilovaným masem.

Ingredience:

  • 6 litrů studené vody
  • 1/2 hrnku soli
  • 1 kuře (cca 1 500 g – 2 000 g)
  • 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 polévkové lžíce rozmarýnových listů
  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup:

  • Připravíme si hrnec nebo mísu o objemu 8 litrů a více.
  • Nalijeme do ní vodu, přisypeme sůl a důkladně promícháme.
  • Vložíme kuře, zaklopíme a uložíme na 24 hodin do lednice.
  • Následující den si nejdříve nahřejeme gril (plynový, na dřevěné uhlí, zkrátka co kdo máme).
  • Do mísy robota dáme na plátky nakrájený citron, nasekaný rozmarýn, prolisovaný česnek, olivový olej a pepř.
  • Zapneme na nejvyšší stupeň a důkladně rozmixujeme.
  • Vznikne nám jemná kašovitá směs, kterou si zatím odložíme stranou.
  • Kuře vyjmeme ze slaného nálevu a opláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  • Poté důkladně osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami.
  • Položíme na tác a ze všech stran potřeme hotovou citronovou směsí.
  • Takto připravené kuře necháme na tácu odpočívat 15 – 20 minut.
  • Mezitím se nám nahřál gril, takže nastal čas umístit kuře rovnou do střední části roštu.
  • Necháme grilovat po dobu 7 – 8 minut a poté otočíme na druhou stranu, kde grilujeme opět až 8 minut.
  • Následně přesuneme kuře na chladnější část grilu a zaklopíme víkem.
  • Grilujeme zhruba 60 – 90 minut, přičemž po hodině zkontrolujeme pomocí teploměru, jakou má maso teplotu.
  • Ve finále kuře sundáme z grilu na servírovací talíř a necháme ještě před porcováním 15 minut odpočívat.
  • Servírujeme s bramborovou kaší, vařenými brambory, grilovanou zeleninou nebo jen tak se zeleninovým salátem.
Kuře na grilu s citronem, rozmarýnem a česnekem.
Zdroj: https://leitesculinaria.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.