Šťavnaté kuře ve středomořském stylu

Šťavnaté kuře ve středomořském stylu

Středomořská kuchyně je velmi oblíbená a když si v jejím duchu připravíme kuře na grilu, olízneme všech deset, a ještě si budeme chtít několikrát přidat. Receptura obsahuje několik druhů vynikajícího koření, se kterým se dají vykouzlit dokonalé chuťovky.

Ingredience:

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Šťáva a kůra z 2 chemicky neošetřených citronů
  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kajenského pepře (kdo má rád pikantnější, může dát i celou lžičku)
  • 14 stroužků oloupaného česneku
  • 1 celé kuře (cca 1 600 g – 2 000 g)

Postup:

  • Začneme tím, že vezmeme kuchyňské nůžky na drůbež, položíme kuře prsíčky dolů a vystřihneme mu páteř po celé délce.
  • Kuře otočíme a pořádně zatlačíme na prsa, aby se co nejvíce roztáhla a snížila se tak jeho výška.
  • Pomocí nůžek odstraníme také špičky křídel.
  • Osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami a důkladně osolíme.
  • Do misky dáme olivový olej, citronovou šťávu, oregano, tymián, koření a prolisované stroužky česneku.
  • Marinádu promícháme a naneseme pod kůži i na povrch kuřete.
  • Vezmeme velkou mísu, položíme do ní kuře a přelijeme zbytkem marinády.
  • Předehřejeme si gril a lehce potřeme rošt olejem.
  • Položíme kuře na gril, zaklopíme víko a necháme grilovat zhruba 1 hodinu.
  • Během pečení maso pravidelně kontrolujeme a podle potřeby průběžně otáčíme, aby se grilovalo rovnoměrně.
  • Když je kuře hotové, sundáme ho z grilu a necháme 10 minut odpočinout, až poté ho naporcujeme a servírujeme.
Středomořské kuře s kajenským pepřem.
Zdroj: https://www.themediterraneandish.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.