Středomořská kuchyně je velmi oblíbená a když si v jejím duchu připravíme kuře na grilu, olízneme všech deset, a ještě si budeme chtít několikrát přidat. Receptura obsahuje několik druhů vynikajícího koření, se kterým se dají vykouzlit dokonalé chuťovky.
Ingredience:
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- Šťáva a kůra z 2 chemicky neošetřených citronů
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky kajenského pepře (kdo má rád pikantnější, může dát i celou lžičku)
- 14 stroužků oloupaného česneku
- 1 celé kuře (cca 1 600 g – 2 000 g)
Postup:
- Začneme tím, že vezmeme kuchyňské nůžky na drůbež, položíme kuře prsíčky dolů a vystřihneme mu páteř po celé délce.
- Kuře otočíme a pořádně zatlačíme na prsa, aby se co nejvíce roztáhla a snížila se tak jeho výška.
- Pomocí nůžek odstraníme také špičky křídel.
- Osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami a důkladně osolíme.
- Do misky dáme olivový olej, citronovou šťávu, oregano, tymián, koření a prolisované stroužky česneku.
- Marinádu promícháme a naneseme pod kůži i na povrch kuřete.
- Vezmeme velkou mísu, položíme do ní kuře a přelijeme zbytkem marinády.
- Předehřejeme si gril a lehce potřeme rošt olejem.
- Položíme kuře na gril, zaklopíme víko a necháme grilovat zhruba 1 hodinu.
- Během pečení maso pravidelně kontrolujeme a podle potřeby průběžně otáčíme, aby se grilovalo rovnoměrně.
- Když je kuře hotové, sundáme ho z grilu a necháme 10 minut odpočinout, až poté ho naporcujeme a servírujeme.