Takto zpracované zelí je stravitelnější než normální zelenina a jeho živiny jsou snáze asimilovány naším tělem. Navíc je nabité probiotiky, které jsou dobré pro náš zažívací systém a celkové zdraví.
Ingredience
- 1 hlávka červeného zelí
- 4 šálky vody
- 1 lžíce mořské soli
- 1 čajová lžička kmínu (volitelné)
- 8 – 10 sušených bobulí jalovce (volitelné)
Postup
- Zelí rozpulte.
- Zbavte ho silného jádra a konce stonků.
- Zelí pokrájejte na nudličky.
- Přendejte ho do čistých sklenic a posypte jej kmínem a plody jalovce.
- V misce míchejte vodu a sůl tak dlouho, dokud se sůl nerozpustí.
- Zelí a koření zalijte solným roztokem.
- Jemně zatlačte na zelí, abys se uvolnily vzduchové bubliny a ponořilo se do slaného nálevu.
- Sklenici zakryjte víkem.
- Sklenici položte na talíř, abyste zachytili přetečení, ke kterému může dojít, jakmile začne aktivní fermentace.
- Sklenici nechte 3 dny stát při pokojové teplotě.
- Během této doby alespoň jednou denně sundejte víčko a zkontrolujte, zda je zelí stále ponořeno ve slaném nálevu (v případě potřeby přidejte další slaný nálev).
- Měli byste vidět nahoře bublinky, což je známkou toho, že probíhá fermentace.
- Po 3 dnech by mělo mít zelí čistou, mírně kyselou vůni a chuť.
- Sklenici vložte do lednice (v této fázi již pod ni není třeba pokládat talíř).
- Počkejte alespoň dalších 5 dní, než se plně rozvine chuť kysaného zelí.
- Kysané zelí vydrží v lednici až 6 měsíců, nejlepší však je do 3 měsíců.