Tradiční sváteční pokrm, který se v doprovodu bramborového salátu konzumuje rovněž o vánočních či velikonočních svátcích.
Ingredience:
- 800 g vepřových řízků či vykostěných kotlet
- 1 šálek hladké mouky
- 2 šálky strouhanky
- 3-4 vejce
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- olej na smažení
- sůl, pepř
- citronové plátky na ozdobu
Postup:
- Plátky vepřového masa naklepejte přes potravinovou folii paličkou na maso.
- Následně maso postupně ve třech krocích obalte.
- Nejprve v mouce se solí, paprikou, pepřem a česnekem, následně v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance.
- Jakmile jsou všechny kotlety obalené, zahřejte nepřilnavou pánev s dostatečným množstvím oleje.
- Když je olej horký, vložte do něj jednotlivé plátky a smažte je 3-4 minuty z každé strany dozlatova.
- Když řízky z pánve vyjmete, položte je na papírové utěrky či ubrousky, které absorbují přebytečný olej.
Smažený řízek podávejte s bramborovou kaší, salátem či bramborem a zeleninovou oblohou.