Tento recept se vám bude zdát na hony vzdálený od té klasiky, kterou známe my. Přesto se skutečně jedná o jednu z variant plece na smetaně, jen ta smetana je v tomto případě součástí luxusní omáčky. Příprava je snadná a zvládne to opravdu každý. Masíčko je ve finále šťavnaté a s omáčkou má naprosto dokonalou chuť.
Ingredience:
- 3 kg vepřové plece bez kosti
- Extra panenský olivový olej
- Mořská sůl podle chuti
- 3 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 450 ml smetany
- 3 lžíce kremžské hořčice
- 1 1/2 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
Postup:
- Nejdříve si předehřejte pečící troubu na 230°C.
- Potřete maso olejem a osolte mořskou solí.
- Připravte si pekáč s roštem a umístěte na něj maso.
- Nalijte trochu vody na dno.
- Vložte do trouby a pečte 30 – 40 minut.
- Potom stáhněte teplotu na 160°C a nechte maso pomalu péct 1 1/2 hodiny.
- Když se vám bude zdát maso ještě málo upečené, nechte jej péct ještě dalších 30 minut.
- Po upečení maso z trouby nevyndávejte. Pouze otevřete dvířka a nechce jej v troubě odpočívat 20 minut.
- Mezitím co bude maso odpočívat, připravte si omáčku.
- Kuřecí vývar dejte do hrnce a nechte ho povařit, až se zhruba polovina tekutiny odpaří.
- Odstavte a za stálého míchání přilijte smetanu.
- Vraťte hrnec na sporák a na mírném ohni přiveďte pomalu k varu.
- Přidejte hořčici a nechte vařit cca 20 minut.
- Okořeňte a podle chuti případně ještě přisolte.